Het is nu de beste tijd om de mezenkast in de tuin schoon te maken. Heel belangrijk om al het ongedierte er uit te halen zodat de vogels volgend voorjaar weer aan een schoon bed kunnen beginnen. En mezen gaan rond deze tijd de kasten al inspecteren.
Het wordt vaak vergeten, maar het schoonmaken van een vogelhuisje is een belangrijke taak. Net als mensen houden vogels namelijk van een schoon huis. En dat is begrijpelijk! Maar hoe maak je zo’n huisje het beste schoon? En wanneer kun je dat het beste doen? Enkele van de vele vragen geregeld binnekomen op de redactie van Roots.
Check op dode jongen
Er zijn twee belangrijke momenten in het jaar waarop een vogelhuisje gecheckt en eventueel schoongemaakt moet worden. Het eerste moment is eigenlijk een kleine controle nadat het eerste nest is uitgevlogen. Een check op dode jonge vogeltjes is belangrijk. Laat u de vogeltjes te lang liggen, dan is de kans groot dat het huisje al snel bewoond wordt door verschillende soorten ongedierte en dat is natuurlijk niet gewenst. De rest van het nest wat overblijft mag blijven liggen voor een tweede legsel. Vogels hebben namelijk de eigenschap om een tweede nest te leggen bovenop het eerste.
Mezenkast schoonmaken
Het tweede moment waarop een vogelhuisje schoongemaakt moet worden is in het najaar. In elk geval voor de winter. Het vogelhuisje dient dan volledig leeg- en schoongemaakt te worden. Hierdoor creëer je tevens een slaapplaats voor de mezen in de winter, waardoor je de kans ook meteen groter maakt dat het nestkastje ook als nestkast gebruikt gaat worden. Doe dit bij voorkeur ’s ochtends.
Het vogelhuisje schoonmaken kan het best gebeuren door middel van heet water en een borstel. Belangrijk is wel dat er geen reinigingsmiddel gebruikt mogen worden. Dit is slecht voor de nestkast en tevens voor de vogels. Het vogelhuisje kan het beste schoongemaakt worden volgens deze stappen:
- Giet heet water over het nest tegen ongedierte zoals vlooien en andere insecten.
- Verwijder voorzichtig het bestaande nest uit het vogelhuisje
- Giet nogmaals heet water in de nestkast en borstel deze volledig uit.
- Het vogelhuisje drogen en hang het vervolgens weer op.
Mezentips
Check tijdens het schoonmaken of er uitstekende spijkers zijn en of andere bevestigingsmaterialen opnieuw bevestigd moeten worden.
Cadeautip voor Sinterklaas: heb je nog geen mezenkast in de tuin, bestel er dan via Vogelbescherming.
Wist je dat er negen soorten mezen voorkomen in Nederland en België?
Hoe leuk is het als je komend voorjaar in je eigen tuin uitvliegende mezen hebt?
Vind je vogels kijken leuk, dan is het Roots Vogelmagazine zeker iets voor jou.