Oog in oog met de zeearend

Paul Bohre

22 September 2018 .

Verslag ROOTS vogelreis naar de Donaudelta (deel 1)

Maar liefst drie dagen varen de negentien deelnemers aan de Roots/BirdingBreaks reis begin september over de weidse Donaudelta. Onderweg komen ze eigenlijk alleen maar andere boten en kleine vissersdorpjes tegen. En vogels, vogels en nog eens vogels. Ze vergapen zich aan de grote groepen roze pelikanen, zwarte ooievaars en roodpootvalken. Overal zitten ral- en zilverreigers, dwergaalscholvers. Twee keer staan ze letterlijk oog in oog met de magnifieke zeearend. Hoe stoer is dat?!

 

Stel je voor, je vaart uren op een van de twee boten door eindeloze rietmoerassen, kreken, plassen, broekbossen en watervlaktes. Een flinke arend vliegt over je heen. “Zeearend”, fluistert gids Klaas de Jong, om de rustende dwergaalscholvers op een tak boven het water niet te verstoren. Bijna ieder uur vliegt er wel een ijsvogel laag over het water. Vlak naast een van de boten ontdekt de buurvrouw van de andere gids Paul Böhre een woudaapje in het riet. “Is dat nou een rietpluim of een woudaapje?” Op een iets grotere watervlakte verderop zwemt een roze pelikaan vlak naast de boot. Een onhandige reuzenvogel, met op de achtergrond witoogeenden en zomertalingen.

Oog in oog met de zeearend

Het is spannend vogelen vanaf de boot in de Donaudelta. Foto Paul Bohre

 

Oog in oog met de zeearend

Dan wordt er vanaf de voorste boot een reusachtige zeearend ontdekt. Hij zit boven in een wilg. Voorzichtig benaderen we hem met een zo zacht mogelijk lopende motor. De jonge vogel is vooral nieuwsgierig, maar kijkt ons toch ietwat wantrouwend aan. De camera’s klikken dat het een lieve lust is. En ongelooflijk maar waar: de vogel blijft gewoon mooi poseren. Dan klinkt ineens een luid rauw reigerachtig ‘krre-AKK’ hoog vanuit de lucht. Twee reuzensterns wieken langzaam over. Hun knalrode dolksnavels zijn in de kijker mooi te zien. Later zullen we er nog vele tientallen tegenkomen, met hun jongen. Onder andere op het eiland Caraorman.

Oog in oog met de zeearend

is dat nou een rietpluim of een woudaapje? Een woudaapje! Foto Paul Bohre

 

Duizenden trekvogels

Begin september komt de najaarstrek al goed op gang en is het gebied een favoriete rust- en voedselplaats voor duizenden trekvogels. We zien steltlopers geregeld bosruiters, zwarte ruiters en groenpootruiters langstrekken, en soms ook landen op de oevers. Maar waar we ons vooral aan vergapen, zijn de grote aantallen reigers, in diverse soorten. De eindeloze hoeveelheid kreken, waar we met een boot doorheen varen, herbergen ralreigers, kwakken, blauwe- en purperreigers, woudaapjes en natuurlijk grote en kleine zilverreigers. Al is het soms flink zoeken en snel reageren om ze op de foto te krijgen. Wanneer het overdag warmer wordt, zien we grote groepen roze pelikanen thermieken, af en toe een klein groepje zeldzame kroeskoppelikanen. Een machtig mooi gezicht als ze even later laag over de boot voorbij scheren. De Donaudelta maakt zijn naam als buitengewoon vogelrijk gebied zeker waar!

Oog in oog met de zeearend

Dan kom je ineens oog in oog te staan met de zeearend. Foto Paul Bohre

 

Later volgt een verslag van het vervolg van deze reis, onder andere een dagtrip naar de Macinbergen en Zwarte Zeekust.

Ook een keer meer op reis met ROOTS? De eerstvolgende vogeltrip gaat naar Extremadura. Klik hier voor meer informatie.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Reizen