Parmantige witkopstaartmees

Paul Bohre

23 december 2022 .

Wel of geen witte Kerst… Geen nood. Afgelopen dagen zijn er in Nederland weer witkopstaartmezen gemeld. De parmantige witkopstaartmees is echt een beauty om te zien met zijn spierwitte kopje. Ze doen op de een of andere manier een beetje ‘Japans’ aan.

Wie heeft ze niet een keer in de tuin gehad? Staartmezen. Ineens zijn ze er, maar ze zijn ook zo weer weg. Bijzonder energieke gezelschapsvogeltjes, ook wel ‘pluizebolletje-met-lange-staart’ genoemd, en bij veel vogelaars een graag geziene gast. Altijd druk en in de weer, altijd in groepjes (soms wel 15 exemplaren bij elkaar) en niet schuw. Sterker nog, je kunt ze naar je toe lokken door ‘psssst’-geluiden te maken. Maar deze nerveuze rakkertjes zijn ook zo weer weg.

witkopstaartmees

De staart van de staartmees is bijna net zo lang als het vogeltje zelf. Foto: Rob Halff

Ondersoort

De witkopstaartmees is een ondersoort van de Nederlandse staartmees en komt normaliter voor in Scandinavië, oostelijk Europa, Sovjet-Unie en verder oostelijk voor tot in China en Japan. Deze vogel is te herkennen aan de opvallend witte kop. Zijn witte kopje lijkt bijna licht te geven. Verder is hij gelijk aan de Nederlandse staartmees, qua grootte en qua roep.

witkopstaartmees

De witkopstaartmees lijkt door zijn witte voorkomen net een mini-spookje. Foto: Rob Halff

Parmantige witkopstaartmees

Witkopstaartmezen worden soms in het najaar en de winter in ons land gezien, doorgaans in zeer kleine aantallen. Het gros van de meldingen van witkopstaartmezen heeft betrekking op de zogenoemde ‘witkoppige’ staartmezen, een tussenvorm tussen ‘onze’ staartmees en de noordelijke witkop. Dit zijn staartmezen met meer dan gemiddeld wit op hun kopje hebben, maar niet zo spierwit als van een witkopstaartmees. Op dit moment maak je dus wel echt kans op een echte witkopstaartmees, want er zijn er de laatste dagen al meer gezien in Nederland. En die kunnen dus ook zomaar in je tuin of het park voorkomen. Dus let extra op als je nu staartmezen hoort. Wie weet zitten er een of meer witkopstaartmezen tussen. Parmantige vogeltjes om te zien.

Parmantige witkopstaartmees

Links de witkopstaartmees, rechts de gewone staartmees. Deze en meer prachtige illustraties zijn te vinden in het Roots boek Vogels in onze tuin.

Meer weten over witkopstaartmezen?

Vind je vogels kijken leuk, dan is het Roots Vogelmagazine wellicht echt iets voor jou!

Wist je dat er behalve de (witkop-)staartmees nog acht andere soorten mezen in Nederland voorkomen?

In het dubbeldikke december-januarinummer van Roots staat ook een uitgebreid artikel over mezen.

Aanrader als je gek bent op tuinvogels: het Roots boek Vogels in onze tuin met prachtige illustraties van vogelkunstenaar Erik van Ommen en super informatieve teksten van Roots redacteur Paul Böhre. Leuke cadeautip voor onder de kerstboom!


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels