Regelmatig krijgen we op de redactie van Roots deze vraag. Hoe heten die grappige kleine grijze rennende bolletjes op het strand? Ze dribbelen op hun ultrakorte pootjes vaak vlak voor de golven uit. Dat zijn drieteenstrandlopers, een ‘gewone’ wintergast langs de gehele kustlijn. Hoewel, ‘gewoon’? Hun dichtstbijzijnde broedplekken liggen op Spitsbergen zelfs Groenland. Sommige vogels trekken ieder jaar meer dan 15.000 kilometer!
De drieteenstrandloper is een echte wereldreiziger. Op Antarctica na kun je de drieteenstrandloper op ieder continent zien. Dit kleine vogeltje weegt maar 50 gram. Het zijn topatleten die ieder najaar soms wel 15.000 kilometer afleggen. En dezelfde afstand in het voorjaar ook weer helemaal terug! Waarom sommige vogels ‘all the way’ naar Zuid-Afrika vliegen, terwijl andere soortgenoten hier in Nederland blijven hangen en een stuk minder ver vliegen, is niet bekend. Je zou zeggen dat de vogels verder vliegen omdat ze daar makkelijker de winter doorkomen. Niets is minder waar.
Topatleten
Deze vogel broedt op Groenland, Spitsbergen, het noorden van Canada en Arctisch Rusland. In de winter is het daar te donker en te koud voor ze om te overleven, daarom zoeken ze dan zuidelijkere streken op. Ze vliegen vanuit het noorden van Canada naar Zuid-Amerika tot de zuidpunt van Argentinië. De vogels van Groenland en Spitsbergen vliegen richting Europa, maar soms ook verder door tot aan Zuid-Afrika. De vogels van Arctisch Rusland zijn helemaal topatleten: via de oostkust van Rusland en China vliegen ze naar Australië en zelfs Nieuw-Zeeland! Eigenlijk kan je de soort in bijna elk land met een kustlijn wel tegenkomen.
Rennende bolletjes
Gedurende de wintermaanden is de drieteenstrandloper een ietwat saai getekende grijs/witte vogel. Je vindt ze vooral op het strand, waar ze vlak voor de golven uitrennen op zoek naar kleine zeediertjes en insecten. Later in het voorjaar ondergaan ze een gedaantewisseling. Ze ruien dan naar een mooi kleurrijk verenkleed met een rode kop en keel, en ook rossige veren in de vleugel en op de rug. In mei zie je de laatste vogels hier nog op de stranden rondrennen, terwijl in augustus de eerste vogels alweer terugkeren uit de broedgebieden. Eerstejaars vogels verkiezen er soms voor ook in de zomer hier te blijven. Vooral op de wadden kun je ze daarom vrijwel het hele jaarrond waarnemen.
Meer vogels
- Vind je naar vogels luisteren ook leuk? Wij hebben al 42 afleveringen klaarstaan op Roots podcast Notenkrakers, waarin we iedere aflevering een ander vogelgeluid aan de orde stellen.
- Roots geeft fototips voor het fotograferen van drieteenstrandlopers.
- In het nieuwe Roots december-januari nummer staat een supermooie reportage over de drieteenstrandloper van Edwin Giesbers!