In de winter zoeken ransuilen gemeenschappelijke rust- of roestplaatsen op. Deze roestende ransuilen drukken zich overdag tegen de stam van een boom aan, vertrouwend op hun schutkleur. Daarvoor zoeken ze steeds vaker liefst wat warmere plekken op, zoals woonwijken. Wie rustig afstand houdt, kan ze hier van heel dichtbij bekijken.
In de wintermaanden vormen ransuilen groepen die overdag in bomen rusten. De eerste uilen arriveren al in oktober, maar de meeste vogels duiken in november op, als de temperatuur daalt. Dergelijk rust- of roestplaatsen worden vaak jaren achtereen gebruikt. Door dicht tegen de stam te gaan zitten, vallen ze door hun schutkleur nauwelijks op. Het aantal ransuilen varieert per roestplaats van enkele tot soms wel meer dan honderd exemplaren. De groepsgrootte houdt verband met de grootte van de populatie in de omgeving. Bij veel sneeuw of langdurige vorst worden de roestplaatsen talrijker bezocht, waarschijnlijk omdat er dan ook uilen uit het noorden van Europa ons land binnentrekken.
Roestende ransuilen
Over de functie van het gezamenlijk roesten is al veel gespeculeerd in de literatuur. Sommigen beweren dat de roest behalve als veilige ontmoetingsplaats ook dient voor het uitwisselen van actuele informatie over goede jachtgebieden.
Als de levensomstandigheden zeer moeilijk worden, bijvoorbeeld in een strenge winter met veel sneeuw, trekken ransuilen soms massaal naar dorpen en steden. Uit onderzoek is gebleken dat ransuilen die in de stad overwinteren gemiddeld 30 gram meer wegen dan de uilen die op het platteland verblijven. Tijdens langdurige sneeuwperioden worden de verschillen zelfs nog groter. Woonwijken hebben ’s winters dus blijkbaar, zelfs voor de doorgaans zo schuwe uilen, voordelen. Vanaf half februari worden de broedterritoria weer bezet en loopt de winterroestplaats leeg.
Meer lezen en horen over uilen
- Fotograaf Stijn Smits deed het en ontdekte er maar liefst 15 op één plek! Het was een hele uitdaging om tussen de herfstbladeren een krachtig portret te maken. Maar het lukte! Lees hier het verhaal van Stijn.
- Een uil die wel wat lijkt op de ransuil, maar veel groter is, zien we ook steeds vaker in Nederland: de oehoe. Of luister naar onze superleuke podcast over de oehoe...
- Cadeautip voor Sinterklaas of Kerst: het Roots boek Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa. Aanrader!
- Vind je vogels kijken leuk, dan is het Roots Vogelmagazine zeker iets voor jou! Het nieuwste nummer kun je via onderstaande button bestellen.