Verdwaalde zanggors op de grens

Paul Bohre

17 February 2022 .

Op 14 februari 2022 ontdekt Geert Spanoghe een verdwaalde zanggors in Doel, België. Het is pas de tweede keer dat deze Noord-Amerikaanse soort in België opduikt. De vogel zit net op de grens met Nederland en laat zich af en toe ook op Nederlands grondgebied zien. Wat tot grappige taferelen leidt onder de vogelaars de afgelopen dagen.

Op Valentijnsdag telt Geert Spanoghe vogels in het kader van de Vlaamse Vogelatlas in wording. Dit monitoringsproject is vooral gericht op soorten die hier ‘normaal’ voorkomen. Maar iedere vogelaar droomt er natuurlijk van ooit tijdens dit soort veldwerk juist een zeldzame vogel te ontdekken. En dat is precies wat er deze maandag gebeurt op de Belgischedreef in Doel. Om 13:44 uur dropt Geert ‘een bommetje’ binnen vogelkijkend België: ‘zanggors, wassend in een plasje langs betonnen parking’. Het is namelijk pas de tweede waarneming voor België. Bizar genoeg wordt de vogel later die middag ook aan de ‘Nederlandse kant’ van de grens gezien. De grens loopt letterlijk pal door een tuin in dit dorp. Precies daar waar de vogel het liefst vertoeft. Dus gaan ook vele Nederlanders op rit. De hele week zit hij het ene moment in België, en dan weer in Nederland. Maar dat blijft elke keer weer spannend.

Verdwaalde zanggors op de grens

Het is pas de tweede keer dat de zanggors opduikt in België en Nederland. En zelfs af en toe prachtig zingend. Foto Paul Bohre

 

Honderden vogelaars

Een zanggors is een klein, onopvallend bruingekleurd zangvogeltje uit de familie van de gorzen. Eigenlijk qua gedrag nog het best te vergelijken met onze heggenmus. De soort is algemeen in de Verenigde Staten, maar het aantal waarnemingen op het Europese vasteland is beperkt. Zowel in België als Nederland gaat het pas om de tweede waarneming. De vogel is ook de dagen erna aanwezig en dus ook twitchbaar, wat prompt leidt tot een massale toeloop in dit mini-dorpje . ‘Twitchers’ zijn mensen die proberen zoveel mogelijk soorten te zien te krijgen, bijvoorbeeld binnen de grenzen van een land. De zanggors, die zelfs ook af en toe hier echt zingt, lokt honderden vogelaars naar Doel (en het aangrenzende Emmadorp).

 

Verdwaalde zanggors op de grens

Vogelaars bij de Amerikaanse dwaalgast. Foto Paul Bohre

Verdwaalde zanggors

Noord-Amerikaanse zangvogels die soms als dwaalgast in onze beide landen opduiken zijn erg zeldzaam. Naast de zanggors werden eerder bijvoorbeeld ook al roodoogvireos, een katvogel, grijze junco’s en witkeelgorzen vastgesteld. Waarom vogels verdwalen, is niet altijd duidelijk.

Vaak gaat het om jonge, onervaren vogels die tijdens hun trek van noord naar zuid (of omgekeerd) ergens een verkeerde ‘afslag’ nemen. Ook aanhoudende winden kunnen vogels uit koers blazen.

 

 

Verdwaalde zanggors op de grens

Qua gedrag en uiterlijk heeft de zanggors wel iets weg van ‘onze’ heggenmus. Foto Paul Bohre

Meegelift met een schip?

Het gebeurt ook dat vogels als verstekeling aan boord van een schip terechtkomen en aan boord blijven tot het schip aanmeert in een haven. Mogelijk is dat ook het geval voor de zanggors (de plaats waar de vogel zich bevindt ligt immers maar op een steenworp van het Antwerpse havengebied). En als soorten dan ergens opduiken op een plek waar die normaal niet thuishoren, zorgt dat altijd voor de nodige opwinding bij vogelkijkers, soms met honderden mensen die naar die dwaalgast komen kijken.

 

Speciaal verzoek

Mensen die afreizen naar de plek wordt stellig gevraagd om hun auto’s regulier te parkeren, respect te tonen voor de privacy van de omwonenden en het nodige geduld te hebben. De vogel laat zich soms met tussenpozen van enkele uren niet zien maar duikt dan wel weer op, soms in België, soms in Nederland. Het reilen en zeilen van deze zanggors kan je volgen op Waarneming.be Waarneming.nl

Bron: Natuurpunt.be, Dutchbirding.nl

Een andere recente dwaalgast die zowel in Nederland als België opdook was de purperkoet.

Vind je vogels kijken leuk, dan is het Roots Vogelmagazine wellicht iets voor jou. Tijdelijk zonder verzendkosten te bestellen als je ‘GRATIS’ vermeld bij de kortingscode. Het nieuwe nummer is verkrijgbaar vanaf 24 maart 2022.

Foto header: zanggors, foto Paul Bohre.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Vogels