Vliegvlugge meesjes

Paul Bohre

16 mei 2024 .

De komende tijd hoor je ze weer overal: jonge, net vliegvlugge meesjes. Ze blijven in familiegroepjes nog een tijdje bij elkaar en trekken druk roepend door tuinen, parken en bossen. Hierbij roepen we kattenliefhebbers op hun poes of kat even binnen te houden als dat kan. Of doe hem of haar een belletje om…

Voor de jonge meesjes is nu een belangrijke tijd aangebroken: ze verlaten het nest. En dat is zeker niet zonder gevaar. De eerste weken na het uitvliegen worden de jongen nog door de ouders begeleid. Daarna moeten ze zelf voedsel zoeken. Pa en ma hebben dan alweer andere dingen aan hun hoofd: een nieuwe romance bijvoorbeeld, soms een tweede broedsel.

De jonge kool-en pimpelmezen zijn niet alleen jong en onbedorven, ze zijn ook nog onervaren. En daar zit het probleem. In de periode dat ze buiten de kast nog door de ouders worden gevoerd maken ze erg veel lawaai. Dat trekt natuurlijke vijanden aan. Katten, sperwers. Maar ook kouder weer en langdurige regen kan ze fataal worden. Of een raam waar ze tegen aan kunnen vliegen.

Vliegvlugge meesjes
Jong bijna vlieg vlug pimpelmeesje. Foto: Elly Bos

Vliegvlugge meesjes

Maar het lukt een aantal jongen altijd wel om zelfstandig uit te vliegen en uiteindelijk zelf genoeg voedsel bij elkaar te zoeken. En gelukkig krijgen zowel kool- als pimpelmezen veel jongen. Soms wel 15! Koolmezen behoren met een populatie van 375.000-625.000 broedparen tot de algemeenste vogels van Nederland. De soort kan overal aangetroffen worden, mits er maar geschikt nestgelegenheid voorhanden is in de vorm van boomholtes of nestkasten. In bosrijke gebieden als de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug bereikt de koolmees de hoogste dichtheden.

Meer lezen & luisteren?

  • Wist je dat er wel negen soorten mezen bij ons voorkomen?
  • Tip wanneer je een jonge vogel vindt: laat ze zo veel mogelijk met rust. De kans is groot dat een van de ouders toch in de buurt is. Deze kwetsbare fase hoort er nu eenmaal bij, het is een soort spoedcursus overleven in het wild. Zet het jong eventueel wat hoger (op een beschutte tak), houd de kat een paar dagen binnen of doe hem (tijdelijk) een belletjes om. Check Vogelbescherming voor meer informatie over jonge vogels.
  • Benieuwd naar het geluid van de staartmees? Luister naar de podcast Notenkrakers, waarin redacteuren Paul Böhre en Daniël Mulder met kenners praten over onder andere de staartmees en koolmees.

Vind je vogels kijken leuk, dan is het Roots Vogelmagazine vast iets voor jou! En je kunt in het najaar ook weer mee met een vogelreis of -weekend, bijvoorbeeld naar Texel of Vlieland.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Vogels