Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines


Zomerzangers: deze vogelgeluiden geven een zomerse vibe

Daniël Mulder

20 juni 2025 .

zomerzangers

Ook in de zomer kun je volop genieten van zingende vogels. Roots presenteert vier zomerzangers die je beslist een warm gevoel geven: van gierzwaluw tot kwartel.

1 Nachtzwaluw: geratel in het duister

nachtzwaluw
Wie geluk heeft ziet ook nog een glimp van deze ‘vliegende schaduw’. Foto: Getty Images

Geitenmelker, melkzuiger, windhapper, nachtraaf, nachtratel; weinig vogels spreken zo tot de verbeelding als de nachtzwaluw. Op de broedplekken hoor je diep in de schemer op zwoele zomeravonden hun merkwaardige ratelende zang. Luister maar…

Luister ook naar onze podcast over de nachtzwaluw.

2 Gierzwaluw: mysterieuze zomersound

Op warme zomerdagen hoor je hun ijzige en snerpende roep ‘wiiiiiiiizzzzzzz’ boven de huizen. Kijk je omhoog dan zie sikkelvormige silhouetten razendsnel door de lucht flitsen. Het zijn gierzwaluwen en in deze podcast vertellen we je alles over een van de meest fascinerende vogels van Nederland.

gierzwaluw
Gierzwaluw. Foto: iStock

3 kwartel: drie korte knallen vuurt de kwartel af

Sommige vogels leiden een extreem verborgen bestaan. Neem de kwartel, die leeft in ruige graslanden, vergraste heidevelden en graanakkers. Je ziet hem zelden, in 99,9% van de gevallen zul je vooral de kenmerkende korte zang horen, die bestaat uit 3 lettergrepen.

Het mannetje kan dat ’s zomers in ochtend- en avondschemering minutenlang roepen. Luister naar de kwartel in onze podcast Notenkrakers.

kwartel
Kwartel. Foto: Getty Images

4 Boerenzwaluw: een vleugje geknetter

Boerenzwaluwen zijn behendige luchtacrobaten. Foto: Leen Euser

Het onophoudelijke gekwetter van de boerenzwaluw hoor je nu overal. En als je eenmaal weet hoe dat klinkt, hoor je deze vogel eerder dan je hem ziet. Let ook op het knetterende in zijn zang!

Meer interessante natuurberichten

  • Roots publiceert wekelijks een bijzonder dierenfilmpje, gemaakt door een lezer in de natuur of in de tuin. Bekijk hier de meest recente van een jonge boerenzwaluw die wordt gevoerd.
  • De laatste jaren neemt het aantal broedparen van de grauwe klauwier weer toe. Wat verklaart het succes?
  • Luister naar de meest recente Roots-podcast over de ransuil:

Foto bovenaan: iStock / Getty Images

Hart voor de natuur: klik hier voor  tips voor verantwoord fotograferen