Zeldzame Meenatortel

Paul Bohre

28-01-2019 00:00:00

De meest bijzonder tuinvogel die afgelopen weekend is waargenomen, is zonder twijfel de zeer zeldzame Meenatortel, een dwaalgast uit Centraal-Azië. De vogel verblijft al een paar dagen in tuinen in het Noord-Hollandse plaatsje Limmen.

 

Afgelopen weekend hebben veel vogelliefhebbers weer de vogels in hun tuin geteld in het kader van de landelijke tuinvogeltelling. De meest bijzondere vogel die werd gezien, was een Meenatortel. Deze vogel is al een paar dagen aanwezig in het Noord-Hollandse plaatje Limmen, onder de rook van Alkmaar. De tortel trekt daar al dagenlang veel vogelaars aan.

Zeldzame Meenatortel

De Meenatortel in zijn favoriete els. Foto Paul Bohre

 

Zeldzame Meenatortel

De Meenatortel broedt een behoorlijk eind bij ons vandaan: namelijk in centraal Azië en Zuidwest-Siberië oost tot het Altai-gebergte en zuid in de Himalay tot Nepal. De vogel is een dwaalgast in Europa, voor Nederland is dit pas de achtste keer dat hij hier is waargenomen. Doordat de zomertortel, die normaliter bij ons voorkomt, vanaf het eind van de 20e eeuw sterk in aantal is achteruitgegaan, lijkt de kans op het ontdekken van een Meenatortel toegenomen. Immers, de zomertortel is inmiddels zo zeldzaam geworden, dat elk exemplaar wordt bekeken. Zeker bij een geval in de winter.

Zeldzame Meenatortel

Een van de kenmerken van de Meenatortel zijn de lichte randen aan de vleugelveren. Foto waarneming.nl

 

Verschil met zomertortel

De zomertortel en Meenatortel lijken wel wat op elkaar, maar er zijn een paar duidelijke verschillen. Allereerst is de Meenatortel forser van postuur. Bovendien doet zijn rechtlijnige vlucht en lossere vleugelslagen meer aan een kleine houtduif denken. De rug van de Meena is grijzer, de borst donkerder, en veren op de rug zijn wat donkerder met lichte veertoppen.

De vogel lijkt het prima naar de zin te hebben in de tuinen in Limmen. Er is voldoende voedsel aanwezig op en rond de voedertafels. De buurt koestert de vogel ook, vogelaars worden zelfs uitgenodigd in de tuin te komen kijken, en krijgen soms zelfs koffie en koek toe. Vogels kijken verbroederd!

 

Check hier of de vogel nog is gezien.

Recente Editie


Meer Vogels