Zeldzame nachtreiger

Paul Bohre

8 juli 2024 .

Midden in de stad kom je soms de raarste snuiters tegen. Zoals de zeldzame nachtreiger of kwak. Die zoekt zijn voedsel in alle vroegte uitgerekend vlakbij de Johan Cruijff Arena of in het Oosterpark. Hoe bijzonder is dat?

In en rond de stad niks te beleven qua natuur? Niets is minder waar. Sterker nog, veel dieren trekken tegenwoordig juist naar de stad omdat ze daar veiliger zijn, meer voedsel vinden (zeker in de winter) en rustiger kunnen broeden. Zeker in gebieden met bedrijven, zoals het Amstel Business Park, waar ook de redactie van Roots kantoor houdt. Daar is het in de avonden en weekenden veel rustiger dan in de stad zelf.

Zeldzame nachtreiger
Een volwassen kwak heeft prachtige lange witte sierveren op zijn kop. Foto: Paul Böhre

Zeldzame nachtreiger

Een hele bijzondere kolonie vogels bevindt zich nota bene midden in hartje Amsterdam, in diergaarde Artis. Boven de uilenkooien en in de buurt van de vijver met pelikanen broedt namelijk een (semi-) wilde kolonie kwakken. De kwak is in Nederland een zeldzame nachtreiger, die vooral in de ochtend- en avondschemer actief is. Vogels uit deze kolonie zijn ook elders in Amsterdam te zien. Soms zelfs bij waterpartijen vlakbij de Johan Cruijff Arena, in de havens bij het IJ of in het Oosterpark. Ze pikken dan visjes en kikkerlarven uit het soms vieze water. Kwakken zijn niet zo selectief qua helderheid van het water.

Zeldzame nachtreiger
Behoedzaam benadert hij zijn prooi. Op de foto is duidelijk zijn knalrode oog te zien. Foto: Paul Böhre

Kijktip

Deze gedrongen reiger wordt pas ’s avonds actief, vandaar de naam nachtreiger. Diep in de schemer verlaat hij pas zijn rustplek. Met zijn grote, rode ogen kan hij dan nog voldoende zien om prooi te vangen. Hij staat langdurig doodstil in of bij het water om ineens pijlsnel met zijn scherpe snavel toe te slaan. De kwak heeft een groot verspreidingsgebied: Europa, Afrika, Azië, Noord- en Zuid-Amerika . Nederland vormt de noordgrens van het West-Europese broedareaal. In ons land broeden maar enkele broedparen in het wild. Wie de kwak wil zien, maakt in Artis dus de meeste kans. Overdag dutten ze graag in de elzen rondom de pelikanenvijver en boven de kooien van de uilen. Hoe bijzonder is dat?!

Kijk hier voor een filmpje van een jagende kwak.

Of ga een keer meer met een Roots vogelreis- of weekend. Zeker voor beginners ook een aanrader.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Vogels