Zeldzame nachtreiger

Paul Bohre

30 July 2021 .

Midden in de stad kom je soms de raarste snuiters tegen. Zoals de zeldzame nachtreiger of kwak. Die zoekt zijn voedsel in alle vroegte uitgerekend tussen de drukke metrolijnen vlakbij de Johan Cruijff Arena of in het Oosterpark. Hoe bijzonder is dat?

In en rond de stad niks te beleven qua natuur? Niets is minder waar. Sterker nog, veel dieren trekken tegenwoordig juist naar de stad omdat ze daar veiliger zijn, meer voedsel vinden (zeker in de winter) en rustiger kunnen broeden. Zeker in gebieden met bedrijven, zoals het Amstel Business Park, waar ook de redactie van Roots kantoor houdt. Daar is het in de avonden en weekenden veel rustiger dan in de stad zelf.

Zeldzame nachtreiger

De kwak jaagt behalve op vissen en kikkers ook op jonge vogels en knaagdieren. Foto: Paul Böhre

Zeldzame nachtreiger

Een hele bijzondere kolonie vogels bevindt zich nota bene midden in hartje Amsterdam, in diergaarde Artis. Boven de uilenkooien en in de buurt van de vijver met pelikanen broedt namelijk een (semi-) wilde kolonie kwakken. De kwak is in Nederland een zeldzame nachtreiger, die vooral in de ochtend- en avondschemer actief is. Een paartje uit deze kolonie is sinds een paar jaar vlakbij het Roots kantoor actief. Op steenworp afstand tussen de drukke metrolijnen bij Johan Cruijff Arena, jagen zij ‘s ochtends vroeg geregeld op een bizarre plek op prooi: een plasje water dat tussen de metrolijnen goed verscholen ligt. Vooral in de vroege ochtenduren pikken ze in dit mini stukje stadsnatuur visjes en kikkerlarven uit het vieze water. Ook in het Oosterpark zijn kwakken actief.

Zeldzame nachtreiger

Behoedzaam benadert hij zijn prooi. Op de foto is duidelijk zijn knalrode oog te zien. Foto: Paul Böhre

Kijktip

Deze gedrongen reiger wordt ‘s avonds laat actief. pas in de schemer verlaat hij zijn rustplek. Met zijn grote, rode ogen kan hij dan nog voldoende zien om prooi te vangen. Hij staat langdurig doodstil in of bij het water om ineens pijlsnel met zijn scherpe snavel toe te slaan. De kwak heeft een groot verspreidingsgebied: Europa, Afrika, Azië, Noord- en Zuid-Amerika . Nederland vormt de noordgrens van het West-Europese broedareaal. In ons land broeden maar enkele broedparen in het wild. Wie de kwak wil zien, maakt in Artis dus de meeste kans. Overdag dutten ze graag in de elzen rondom de pelikanenvijver en boven de kooien van de uilen. Hoe bijzonder is dat?!

Kijk hier voor een filmpje van een jagende kwak.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het laatste Roots Vogelmagazine. Op 24 augustus verschijnt het nieuwste nummer!

Of ga een keer meer met een Roots vogelkijkweekend op Texel of Vlieland.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels