Zo vind je zelf een ijsvogel

Paul Bohre

3 oktober 2022 .

Met zijn bijzondere leefwijze, prachtige kleuren en exotische uitstraling spreekt de ijsvogel tot de verbeelding. Als je er eenmaal een gezien hebt, vergeet je zijn kleuren nooit meer. Vijf tips: zo vind je zelf een ijsvogel.

1 Eigen plek

De naam ijsvogel is eigenlijk misplaatst. IJs is namelijk zijn grootste vijand, ijsvogel haten ijs! Is het water bevroren, dan kan hij niet meer vissen. En hij is volledig afhankelijk van visjes en andere waterdiertjes om te overleven. Zeker het mannetje heeft een eigen plekje, en dat verlaat hij meestal niet. Ook niet als er geen voedsel te vangen is omdat alles dichtgevroren is. Dan blijft hij zijn territorium trouw. Zo kan tijdens een strenge winter zomaar de helft van de populatie ijsvogels doodgaan.

Hoe vind je zelf een ijsvogel?

Een van de opvallende kenmerken is zijn knalblauwe rug die je vooral ziet als hij langs vliegt. Daarom wordt hij ook wel blauwe flits genoemd. Foto iStock

2 Blauwe flits

De ijsvogel wordt ook wel eens de blauwe flits genoemd. Dat is in het begin ook vaak alles wat je te zien krijgt. IJsvogels halen tijdens hun vlucht – hoe klein ze ook zijn – een snelheid van wel 80 km per uur! Maar zijn opvallend blauwe rug is vaak wel een van de dingen die je het eerst aan een ijsvogel ziet.

3 Opvallend geluid

Een van de beste manieren om een ijsvogel te vinden is het horen van hun geluid. Ze maken constant korte en schelle fluittonen. Vooral wanneer ze van hun vaste plek wegvliegen of juist aankomen. Als je het geluid eenmaal gehoord heb vergeet je het niet snel meer. Dit is de meest effectieve manier om hem te ontdekken. Je kunt het geluid of de roep beluisteren op geluiden.nl.

4 Verrekijker

Zoals al eerder vermeld heeft een ijsvogel zomer en winter een vaste plek. Ook om te vissen. Daar komt hij iedere keer naar terug. Zoek dus naar sloten in de buurt met relatief helder water. Als je een plek ziet die je geschikt lijkt voor een ijsvogel dan loont het de moeite om de overhangende takken af te speuren. Want vanaf zo’n tak loeren ze naar vis. Sluisjes zijn ook zeer geschikt. Een verrekijker is een prima hulpmiddel. De ijsvogel is geen grote vogel. Ondanks de felle kleuren is hij best lastig te ontdekken. Vooral tussen het groen. In de winter als alles kaal is dan heb je een betere kans om hem te zien zitten. Blijf een tijdje wachten bij een geschikte plek. Ga desnoods een tijdje zitten. Zorg dat je niet te veel opvalt. Als je eenmaal weet dat er een ijsvogel zit dan kun je vaker terugkomen naar deze plek want meestal blijven ze in de buurt.

5 Zelfs in de tuin

IJsvogels zijn afhankelijk van water. Vroeger kon je ijsvogels vooral in Limburg en op de Veluwe vinden bij snel stromende beekjes. Tegenwoordig is het water overal veel schoner en kun je hem praktisch overal tegen komen. Langs een meer, sloot en zelfs bij de vijver in je achtertuin. Ook in menig stadspark kun je een ijsvogel treffen. Ze zoeken meestal wel rustige plekjes op.

Hoe vind je zelf een ijsvogel?

IJsvogels keren vaak terug naar dezelfde plek, bijvoorbeeld een vaste tak of paaltje langs het water. Foto Janine de Vroomen

Zo vind je zelf een ijsvogel

  • Check Waarneming.nl voor plekken van ijsvogels bij jouw in de buurt.
  • Vind je vogels kijken leuk, bestel dan eens het Roots Vogelmagazine. Hierin staan super interessante artikel voor beginnende vogelaars.
  • Of ga eens mee met een Roots vogelreis- of weekend. Zowel voor beginners als gevorderde vogelaars!


Meer Vogels