De mooiste wilde bloemen foto’s, hoe maak je ze?

René Alblas

29 March 2024 .

Lente, overal zie je weer wilde bloemen uit de grond komen. Met stip op 1 natuurlijk de bosanemoon, iets later in het jaar komen ook de kievitsbloem en de klaprozen naar boven. Stuk voor stuk ideale fotografie-onderwerpen. Wilde bloemen lopen immers niet weg en je vindt ze overal. We selecteerden acht schitterende wilde bloemen foto’s en geven handige tips. Highkey, geringe scherptediepte of groothoek.  Ontdek wat jouw favoriete manier is om een bloem weer te geven.

High key fotografie

Foto’s met veel lichte kleuren en weinig contrast worden in de fotografie ook wel ‘high key’ foto’s genoemd. Je kunt het beste high key foto’s maken met een bewolkte lucht omdat op een zonnige dag de contrasten al gauw te sterk zijn. Als er toch te fel licht is, kan een reflectiescherm helpen omdat daarmee het licht gelijkmatiger wordt.

Foto: Alexey Korolyov . Bij high key fotografie zijn de contrasten beperkt. In deze foto van wilde kamille is veel wit te zien, maar het is nergens uitgebeten wit.
Foto: Liliane Buntinx. De zachte tinten van high key foto’s gaan vaak mooi samen met flink wat achtergrond-onscherpte.

Dit zijn 8 ideale plekken om bosanemonen te fotograferen.

Geringe scherptediepte

Een groot voordeel van bloemen fotograferen is de tijd die je hebt. Bij dierenfotografie komt het vaak op dat ene moment aan, maar bij bloemen is er vaak alle tijd om verschillende belichtingen en scherpstellingen te proberen. Zo kun je met een geringe scherptediepte vaak een fijne sfeer in een bloemenfoto bewerkstelligen. Maar dan moet de scherpte wel precies op de juiste plek liggen. Als de essentie van je foto niet scherp is, wordt de onscherpte in je foto een storende factor.

Foto: Hannie Joziasse. Bij deze bosanemoon ligt de scherpte precies op de juiste plek, op de middelste meeldraden.

Dauwdruppels

Bijna alle bloemen worden mooier als er een laagje dauw op ligt. Als je te laat bent voor de ochtenddauw kun je overwegen om een bloemenspuit mee te nemen. Sommige fotografen vinden dat prima, anderen vinden dat juist heel onnatuurlijk…

Foto: Bernadette Soemers De dauwdruppels op dit zinkviooltje en de grassprieten geven de foto een sprookjesachtige sfeer.

Foto: Annie van Deursen. Zonder de dauwdruppels zouden deze kievitsbloemen er veel saaier uitzien.

 

Een uitschieter

Probeer in een veldje bloemen een uitschieter te vinden en stel daarop scherp. Het wordt nog spannender als deze bloem een afwijkende groeirichting heeft.

Foto: Nancy Carels. Die ene (bijna) witte bosanemoon die net de andere kant op kijkt, maakt deze foto heel bijzonder.

Groothoek

Een macro- of standaardlens liggen het meest voor de hand bij bloemenfotografie, maar met een groothoeklens kun je ook hele verrassende effecten krijgen.

Foto: Johannes Klapwijk Door de camera met de achterzijde plat op de grond te leggen is een verrassend perspectief ontstaan.

Wilde bloemen : scherp of onscherp

Als je meerdere bloemen in één foto hebt, is het (bijna) onmogelijk om ze allemaal even scherp te krijgen. Maar in de meeste gevallen is dat ook helemaal niet wenselijk. Alles even scherp wordt al gauw saai en bovendien kunnen (te scherpe) takjes of blaadjes in de achtergrond de foto zeer onrustig maken. Met minder scherptediepte (= lagere diafragmawaarde) kun je spannende beelden maken en heb je minder last van storende elementen.

Foto: Joyce de Leeuw In deze foto is een mooi evenwicht ontstaan doordat de bloemen die qua kleur de meeste aandacht trekken (blauw en rood) onscherp zijn gehouden en juist de minder opvallende, gele bloem alle scherpte heeft gekregen.

Daar wil je naartoe: 15 hotspots voor stinsenplanten.

4 fototips bij wilde bloemen fotografie

• Het loont de moeite om flink door de knieën te gaan bij bloemen. Soms is “plat op de buik, camera op de grond” zelfs de beste positie. Recht of schuin van boven gefotografeerde bloemen ogen vaak saai.

• Bij dierenfotografie is het raadzaam om voldoende ruimte in de kijkrichting van het dier te creëren. Bloemen hebben ook vaak een kijkrichting, doordat ze licht gebogen zijn. Helt een bloem een beetje naar rechts, zorg dan dat deze aan de linkerkant van het beeld staat.

• Wind kan een spelbreker zijn bij bloemenfotografie. Een schermpje en een korte sluitertijd (1/500 of minder) kunnen helpen. Evenals geduld, want er komt altijd wel weer een windstil moment.

• Heb je last van storende grassprieten? Zorg dat je een schaartje bij de hand hebt. Hele pollen wegknippen gaat natuurlijk te ver, maar een paar sprietjes…

Kijk hier voor mee fotoinspiratie.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie