Kraanvogels fotograferen, zo pak je dat aan

René Alblas

28-10-2022 11:50:00

De afgelopen dagen worden veel kraanvogels waargenomen in Limburg. Kraanvogels zijn een ideaal onderwerp voor veel natuurfotografen.   Roots fotoblogger Stefan Gerrits woont in Finland en vertelde eerder al over zijn ervaring met trekkende kraanvogels. Hoe fotografeert hij ze? 

“In het eerste deel over trekkende kraanvogels, schreef ik nog dat het bijna zover is. Nu zijn we een aantal weken verder en is het echt zover. Zeker de helft van de 40,000 broedparen heeft inmiddels mijn woonland – Finland – verlaten en is op weg naar de warmere delen van Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden Oosten. Een flink aantal van deze trekkende kraanvogels zal daarbij over Nederland vliegen. Kijk dus vooral af en toe naar boven!

Söderfjärden

Tijdens het weekend van 18-19 September ben ik naar Söderfjärden, een meteorenkratervallei, 10 kilometer ten zuiden van Vaasa (Finland), gereden. Een enkele reis is voor mij 420 kilometer  (bijna 5 uur rijden) en dat is het echt helemaal waard. Söderfjärden is hét gebied in Finland waar de kraanvogels tijdens het voor- en najaar bij elkaar komen. Naast kraanvogels trekken de dan al geoogste graanvelden ook grauwe- en rietganzen, wilde zwanen en steltlopers zoals goudplevieren aan.

kraanvogels

Kraanvogels in een krater

De kratervallei werd ongeveer 500 miljoen jaar geleden gevormd door een inslaande meteoriet die een grote cirkelvormige krater met een diameter van meer dan vijf kilometer creëerde. Toen ik ’s middags deze “krater” binnen reed, zag ik ze meteen. Honderden, nee duizenden kraanvogels. Ik was als een kind zo blij en zag talloze mogelijkheden; kraanvogels en lange sluitertijden, actiefotografie, kraanvogels in vlucht tijdens de zonsopkomst en ondergang, portretfotografie, enzovoort. Ik heb het allemaal geprobeerd, en heb een geweldig weekend gehad. Volgend jaar ga ik zeker weer… maar ik blijf wel wat langer.

kraanvogels

kraanvogels

Tips

  • Oktober en november zijn niet alleen de beste maanden om kraanvogels in Nederland te fotograferen, maar ook zeker in Duitsland. Diepholz ligt op slechts twee uur rijden van de Nederlandse grens bij Hengelo, en daar bevinden zich tussen tussen Vechta en Diepholz, akkergebieden waar de ze tijdens de dag te vinden zijn om te foerageren. De vogeluitkijktoren in het Neustädter Moor en het Rhedener Geestmoor zijn prima plekken om de trek van en naar het hoogveen te bekijken, tijdens de zonsondergang en zonsopgang. De laatste twee weken van oktober en de eerste week van november zijn historisch gezien de beste weken om daar naartoe te rijden om de kraanvogels te bewonderen.”
  • In noord Frankrijk ligt het Lac du Der. Dit meer is elke herfst (en lente) een belangrijke verzamelplek voor kraanvogels. Je kunt er tienduizenden vogels aantreffen. Meer lezen over kraanvogels bij het Franse Lac du Der.
  • Op de site van Roots vind je nog veel meer inspirerende natuurfotografietips.

Recente Editie

Meer Natuurfotografie