Zo fotografeer je met medefotografen

René Alblas

11 oktober 2019 .

In de Roots-online-serie “Zo fotografeer je…” behandelt Bert Faber deze keer een bijzonder onderwerp: fotograferen met medefotografen. De Roots-fotobloggers Bjorn van Lieshout, Chris Ruijter, Bert Kok, Bert Faber en Paulien Bunskoek gingen samen op pad. Bekijk de resultaten, wat een creativiteit hebben deze fotobloggers!

“Als min of meer vaste kern van de Roots fotobloggers zijn we recent een ochtendje gezamenlijk op pad geweest. Enkelen kenden elkaar wel, anderen gaan eigenlijk altijd alleen op pad. Hoe gaat het dan zo’n ochtend? Een half uur voor zonsopkomst, even snel voorstellen op de parkeerplaats, gestresste blikken, het waait, grijze lucht en toch gaat iedereen meteen aan de slag. Drie uur later is iedereen er klaar mee en dan koffie, boterkoek en natuurlijk sterke verhalen.

En dan de resultaten, kijk en geniet!! Het vooroordeel, met vijf fotografen op een paar vierkante meter, wat natuurlijk resulteert in vijf bijna dezelfde foto’s wordt hierbij meteen ontkracht.”

Een drukte van belang – Chris Ruijter

“Véél onderwerpen op één foto, da’s best lastig. Maar als je zo’n tafereel als dit aantreft, moét dat gewoon lukken. Probeer de achtergrond rustig te houden: zoek de donkere tinten op. Dus niet het gras waar ze in staan, maar juist de bosjes daarachter. Dat gaat niet straffeloos, want je wilt alle onderwerpen scherp, en dus parallel aan je sensor, op de foto hebben. Dus je kunt niet eindeloos blijven schuiven met de compositie. En graag onbewogen. Het waaide die ochtend ook nog eens behoorlijk. Dat is een kwestie van de wind ‘afwachten’: er is altijd een moment waarop alles toch stil staat.”

Sky-high – Bert Kok

“Hoewel ik voornamelijk fotografeer met een 150 millimeter macrolens voor de close-ups, heb ik hier gebruik gemaakt van een 35 millimeter macrolens waarbij ik meer omgeving in de foto betrek. Omdat ik een silhouet wilde waarbij je de lucht door de vleugels kon zien moest ik laag bij de grond fotograferen, zodat de libel boven de boomtoppen op de achtergrond uit zou komen. Een nat pak neem ik dan maar voor lief, dat hoort er eigenlijk ook gewoon bij. Om de belichting goed te krijgen, moest ik de foto 2/3 stop onderbelichten.  Diafragma f/4, sluitertijd 1/3200, ISO 200.”

Je eigen ding – Bjorn van Lieshout

“Het is een bijzondere ervaring om met vier andere fotografen op stap te gaan, zeker als dat zulke meesterfotografen zijn als waar ik mee op stap mocht. En als ik dan in alle vroegte overal om me heen de sluiters hoor ratelen, terwijl ik nog op zoek ben naar een geschikt onderwerp wordt het zelfs een beetje intimiderend. Libellen genoeg, maar ze zitten niet mooi genoeg naar mijn zin, of ze laten zich vallen als ik er maar naar durf te kijken. Uiteindelijk maak ik wel een paar foto’s, maar het zijn niet meer dan registraties. Pas als ik mezelf een beetje afzonder en naar een naastgelegen veldje ga vind ik de rust en de juiste libellen.
Het voelt een beetje vreemd om mezelf af te zonderen van de mensen waar ik mee op stap ben, maar uiteindelijk is dat wel de belangrijkste les die ik op deze ochtend heb geleerd: Durf je eigen ding te doen.”

Sexy legs – Bert Faber

“Ik heb gekozen voor een minimalistische, wellicht grafische benadering van een libel. Af en toe experimenteer ik met de Laowa 25 millimeter supermacrolens. Hiermee kunnen hele kleine details gefotografeerd worden. Voor mij is het nog steeds duidelijk dat dit een foto van een libel is, maar laat de foto nog genoeg te raden over om je eigen fantasie te prikkelen. Waarschijnlijk zal niet iedereen deze benadering aanspreken, ik ben er zelf wel tevreden over.”

Rupsje nooitgenoeg – Paulien Bunskoek

“Het idee van ons Roots uitje was om libellen te fotograferen maar ik was vooral gecharmeerd van deze kleurrijke rups. Zonder hulp van Chris had ik deze foto niet kunnen maken. Het loont dus om met een groep op pad te gaan! Hij heeft de rups gevonden en het blaadje met rups vast gehouden zodat ik deze foto kon maken. Ik heb de rups gefotografeerd met de Canon MP-E 65 millimeter, een speciale lens waarbij je macrofoto’s met een vergroting van 1 tot 5 x kan maken. Deze foto van rupsenvoetjes is gemaakt met maximale vergroting bij ISO 1600, f/5.6 en 1/50 sec.”

fotograferen met medefotografen

The making off rupsje nooitgenoeg: Roots-fotobloggers Chris Ruijter en Paulien Bunskoek samen aan het werk. Het voordeel van fotograferen met medefotografen.

 

fotograferen met medefotografen

Het team van ” fotograferen met medefotografen “: v.l.n.r Bjorn van Lieshout, Chris Ruijter, Bert Kok, Bert Faber en Paulien Bunskoek

Bekijk hier de andere afleveringen van “zo fotografeer je…”

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws