Heide fotograferen, 8 handige tips

René Alblas

1 August 2023 .

Heide fotograferen, dat doe je in augustus.  OK, het is misschien niet het meest originele onderwerp, maar wel heel erg leuk om te doen! Als je binnenkort de paarse vlaktes gaat bezoeken, neem dan vooral je camera mee. Om tot de beste resultaten te komen geven we hieronder wat handige tips:

• Zoals bij zoveel natuuronderwerpen geldt ook bij heide fotograferen: vroeg opstaan loont. Een beetje ochtendnevel en de eerste zonnestraaltjes maken jouw heidefoto een stuk interessanter.

heide fotograferen
De Groote Heide bij Eindhoven. Foto: Edwin Giesbers

Lees meer over een Wandelroute op de Groote Heide

• Denk ook eens aan de bewoners van de heide. Konijnen, zandhagedissen, adders, hazelwormen, hommels, bijen, sprinkhanen en diverse vlinder- en libelsoorten zijn voorbeelden van fotogenieke heidebewoners.

Heidelibel, Foto: Francois Debets
Sprinkhaan op de Mookerheide, foto: Fred de Gier

• Schapen en andere grote zoogdieren zoals herten en reeën vind je ook op de heide. De meeste kans hierop maak je tegen de schemering.

Heide fotograferen
Foto: Robert Keizer

• Als je de heidestruiken gaat fotograferen, probeer dan eens een macro-opname van heel dichtbij te maken. Een uitvergroot heidebloempje heeft een onverwachte schoonheid. Wees voorzichtig als je even het pad verlaat, vertrap geen kwetsbare planten.

Foto: Michelle Zwakhalen
migraties
Distelvlinder op heidestruik, foto: Theo Bosboom

Heidelandschappen

• Wil je een heidelandschap fotograferen dan is het raadzaam een grijsverloopfilter te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat een lichte lucht donkerder wordt en de grond lichter, waardoor beide beter tot hun recht komen. Pas wel op dat hoge bomen die zowel voor de lucht als de heide staan geen vreemd verloop op de stam krijgen!

• Denk bij heidelandschappen ook eens aan de eenderde-tweederde regel. Is er een mooie wolkenlucht? Kies dan verticaal voor tweederde lucht en eenderde land (en vergeet je polarisatiefilter niet voor een diepblauwe lucht). Je kunt de verhouding ook omdraaien, bijvoorbeeld om de begroeiing optimaal uit te laten komen.

heide fotograferen
De Posbank met tweederde lucht in de foto. Foto: Hans van Wijck

• Je kunt heidestruiken ook alleen als mooi paars decor gebruiken, zonder dat je kunt zien dat het om heide gaat. Zoals in deze fraaie foto van een spinnenweb.

heide fotograferen
Foto: Karin de Jonge

Beste plek om heide te fotograferen

• De Posbank bij Arnhem is absoluut het meest fotogenieke heidelandschap van Nederland. Maar houdt er rekening mee dat je daar op een mooie ochtend net na zonsopgang bepaald niet de enige fotograaf bent. Alternatieven zijn: Dwingelose heide (Drenthe), Sprengen- en Haarlerberg (Overijssel), Buurserzand (Overijssel), Hoog Buurlo (Gelderland), de Mookerheide (Limburg), Zuiderheide (Noord Holland) en de Mechelse heide (België). Op de Veluwe vind je veel kleine heidegebiedjes, bijvoorbeeld bij het Speulder- en Sprielderbos. Daar is het doorgaans minder druk.

Mookerheide, foto: Lex Schulte
heide fotograferen
Je bent dan misschien niet de enige fotograaf, maar je kunt bij de Posbank prachtige heidefoto’s maken. Zoals deze van Danny Slijver.
heide fotograferen
Ook een prima plek om heide te fotograferen: de Mechelse heide, bij Maasmechelen in België. Foto: Jo Huntjens

Bekijk hier de 10 mooiste bewoners van de heide.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie