Zo fotografeer je spreeuwenwolken

René Alblas

13 oktober 2023 .

De herfst is de ideale periode om spreeuwenwolken waar te nemen. Een fascinerend schouwspel dat je zowel binnen als buiten de stad kunt tegenkomen. Deze wolken kunnen de meest fantastische vormen aannemen en hebben een grote aantrekkingskracht op fotografen. Roots geeft zes handige tips.

De spreeuwenwolken vormen zich meestal aan het eind van de middag. De spreeuwen zoeken elkaar dan op om gezamenlijk ergens de nacht door te gaan brengen. En in de tussentijd vliegen ze rond als één grote spreeuwenwolk. Op het moment dat er roofvogels in de buurt komen begint de spreeuwenwolk te veranderen. Er ontstaan wervelingen in de wolk om de vijand in verwarring te brengen. En dat zijn de mooiste momenten om te fotograferen.

Fraaie combi van bewogen en scherp, foto: Wilco Busstra
  • Je hebt voor het fotograferen van spreeuwenwolken geen enorme telelens nodig. 200 Millimeter is soms al genoeg en als de omgeving aantrekkelijk genoeg is om mee te nemen in de uitsnede, kun je ook met een standaardlens aan de slag.
  • Vaak is het nodig om over te belichten. Je richt je camera immers naar de lucht en daardoor zal alles wat geen lucht is erg donker worden. Om wat tekening in de vogels te krijgen is het nodig om wat over te belichten. Maar pas op dat je een eventuele mooi gekleurde avondlucht niet helemaal laat verbleken in je foto.
  • Natuurlijk gebruik je niet te lange sluitertijden, om bewegingsonscherpte te voorkomen. Dat kan lastig zijn als de schemer al begonnen is. Zorg er in ieder geval voor dat je sluitertijd niet langer is dan 1/250. En houdt je instellingen goed in de gaten als het tijdens de fotografeersessie steeds donkerder wordt.
  • Omdat de vormen van spreeuwenwolken constant veranderen, maak je natuurlijk heel veel foto’s achter elkaar. Gebruik daarbij de instelling Continu of Burst. En zorg ervoor dat je voldoende geheugen op je kaartje hebt. Het zou toch zonde zijn als op het mooiste moment je kaartje vol is.
  • Denk ook eens aan een filmpje. Zo’n wervelende wolk in beweging blijft een mooie aanvullende herinnering aan jouw fotografeersessie.
  • De spreeuwenwolken zijn overal in Nederland en België te zien. Een paar bijzondere plekken zijn verkeersknooppunt Ouderijn bij Utrecht, de Ketelbrug (Noordoostpolder) en het Gooimeer bij Huizen.
Foto: Annemiek Faber – van Es

Hoe regelen spreeuwen het onderling? Waarom vliegen ze niet allemaal een eigen kant op en waarom botsen ze niet? Daarover bestaat nog twijfel. Een mogelijk mooie verklaring wordt gegeven door de Britse wetenschapper Rupert Sheldrake.

Wolk in vlindervorm, foto: Cees Vermeulen

Spreeuwen en hun geluid

Wil je weten welke geluiden een spreeuw allemaal kan maken, luister dan naar onze podcast over de spreeuw:

Foto bovenaan: spreeuwenwolk bij Geldermalsen, gefotografeerd door Erik Nevels


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie