Zo fotografeer je grote grazers

René Alblas

6 December 2023 .

Grote grazers kun je overal vinden in Nederland in België. In tegenstelling tot veel echte wilde dieren lopen ze meestal niet weg als jij er aankomt. Dat maakt ze tot een gewild fotografeerobject, zeker als je niet zoveel tijd hebt. In alle seizoenen kun je er prachtige platen van maken. We geven 6 handige tips en tonen de mooiste voorbeelden.

6 fototips grote grazers

• Ga voorzichtig om met grote grazers. Houd minimaal 25 meter afstand en voer de dieren niet. Van voeren kunnen ze opdringerig gedrag gaan vertonen of ziek worden.

• Ga door je knieën. Probeer grote grazers als koniks of heckrunderen op ooghoogte te fotograferen. Dat kan prachtige, aansprekende beelden opleveren.

• Het kan nog spannender worden als je een standpunt vlak boven de grond kiest, dan worden veel grote grazers pas echt imposant!

• Probeer bij een laag standpunt ook eens door wat begroeiing heen te fotograferen. Takjes die vlak voor je camera staan, kunnen een mooie wazige omlijsting van je onderwerp opleveren.

• Een standaardlens is prima om de grazer in zijn leefomgeving te fotograferen. Als je wat meer wilt inzoomen, is een telelens van 200 of 300 millimeter aan te raden.

• Hét grotegrazersgebied van Nederland is de Oostvaardersplassen, waar honderden koniks en heckrunderen lopen. Een groot deel is afgesloten, maar er zijn een aantal plekken waar je als fotograaf goed terecht kunt, zoals op de Grote Praambult. Het Kotterbos (bij Almere) is wel toegankelijk. Hier kun je vooral ‘s winters veel grote grazers vinden.

Voorbeelden van andere plekken zijn: Zuid-Kennemerland, Millingerwaard, Schiermonnikoog, Zwinduinen (B), Doornpanne (B) en Doeveren (B)

De 8 mooiste foto’s van grote grazers

Ontmoeting – René Vos

Een uitstekende compositie met een symmetrie die subtiel doorbroken wordt door de manen in de achtergrond. En een prachtige registratie van de paardentaal: de blikken en vooral de stand van de oren. Het zachte licht dat op het hoofd van het paard rechts valt, maakt de foto af.

schotse hooglander

Wind van opzij – Luce Vriens

Een fraaie combinatie van imposant (door het lage camerastandpunt) en kwetsbaar (door de enorme wind). Het beeld heeft twee bewegingslijnen: de looprichting van de Schotse hooglander vormt een diagonale lijn, de blik van het dier vormt een rechte lijn direct naar de kijker. Dat maakt de foto extra spannend!

vacht grote grazer

Rara plaatje – Astrid Brouwers

Je moet er oog voor hebben. Deze fotograaf heeft een fraai vachtdetail vastgelegd dat opvalt vanwege zijn mooie regelmatige lijnenspel. De omzetting naar zwart-wit maakt de structuur nog krachtiger.

grote grazers

Wisent – Ingrid Ernst

Wat een spannend portret! Prima uitsnede. Ondanks het harde zwart-wit is het een gevoelig portret door het duidelijk zichtbare oog, met het fraaie witte lijntje aan de onderkant.

Schotse hooglander grote grazers

Schotse hooglander in het hoge gras – Kevin van den Hoven

De scherpte ligt perfect op de kop en op een derde van de breedte. Het dier en het gras hebben ongeveer dezelfde hoogte, dat maakt deze foto extra spannend. Het kleurenpalet is mooi sober.

grote grazers

Paardenparadijs – Martin in de Wal

Het lage tegenlicht valt prachtig op beide paarden en maakt van een gewoon plaatje iets bijzonders. Door het scherpe plantje linksonder is er een interessante driehoekscompositie ontstaan.

grote grazers

Oog in oog! – Margreet Frowijn

Hoewel de lichtomstandigheden verre van ideaal zijn (te hard licht) is dit toch een opvallend en vervreemdend beeld. Het bijzondere gevoel dat je kan krijgen als je zomaar een grote grazer tegen het lijf loopt, is prima weergegeven in deze foto.

grote grazers

Paard in de Oostvaardersplassen – Kevin van den Hoven.

Door veel van de omgeving mee te nemen in de foto, ontstaat een echte wildlife-sfeer. Grote grazers zijn ook een prima winteronderwerp.

Meer lezen over grote grazers

Wisenten zijn imposante grote grazers en hebben een echte “oer-uitstraling”. Lees er meer over in dit artikel.

Een prachtige plek om te wandelen en om grote grazers tegen te komen: plantage Willem III in nationaal park Utrechtse Heuvelrug.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie