Zo fotografeer je sneeuwklokjes

René Alblas

24 January 2024 .

Als de natuur nog in winterstemming is, vallen de sneeuwklokjes extra op. Een ideaal onderwerp om je camera tevoorschijn te halen. Roots geeft 7 handige fototips.

• Het loont de moeite om flink door je knieën te gaan voor deze bloemen. Plaats je lens op dezelfde hoogte als de bloem(en) of nog lager. Zo ogen de sneeuwklokjes majestueus. Schuin van boven zien de bloemen er een stuk saaier uit.

• Welke omgeving kies je? Kies je voor een donkere achtergrond (boomstam, dorre bladeren), besef dan dat je lichtmeter in de war kan raken en dat de witte bloemetjes waarschijnlijk overbelicht zullen worden. Voorkom deze uitgebeten, witte plekken door iets onder te belichten. Bij een sneeuw-omgeving doet zich dit probleem niet voor.

• Heb je geen macrolens? Met iets meer afstand kun je ook prima een telelens gebruiken voor close-up beelden. Met een telelens heb je bovendien meer mogelijkheden om dwars door een plantje op de voorgrond te fotograferen, dat geeft een mooie waas.

• Sneeuwklokjes hangen vaak een beetje naar beneden. Om de bloem “recht in het gezicht” te fotograferen, moet je dus een extra laag standpunt kiezen. Een voordeel van zo’n extra laag standpunt is dat de lucht zichtbaar wordt in de foto. Vooral een blauw lucht is een perfecte achtergrond.

• Omdat de steeltjes van sneeuwklokjes meestal gebogen zijn, ontstaat er een soort kijkrichting. Een foto oogt ruimtelijker als er voldoende ruimte is in de kijkrichting. Dus helt de bloem een beetje naar links, zorg dan dat deze aan de rechterkant van het beeld staat.

• De zon staat laag in deze tijd van het jaar. Profiteer daarvan! Als je precies de juiste invalshoek weet te vangen, schijnt de zon ín de bloem en lijkt het net een schemerlampje.

•  Fotografeer je sneeuwklokjes in de sneeuw? Let dan op de witbalans. De foto zal er wat blauwig uitzien, Dat kan leuk zijn, wil je dat niet, zet je witbalans dan op “schaduw”.

7 Schitterende sneeuwklokjesbeelden

De lage zon zorgt voor een ‘schemerlampjes-effect’. De fotograaf heeft hier ook gekozen voor veel omgeving, waardoor de foto een mooie sfeer heeft gekregen. Foto: Ria Bloemendaal.

Een vage herhaling in de achtergrond werkt altijd goed.  Foto: Lieuwkje Vlasma.

sneeuwklokjes

Een klein insect op een sneeuwklokje maakt de foto nog verrassender. Foto hierboven: Pepijn van Diggelen, foto hieronder: Karin de Jonge.

sneeuwklokjes

Frisse kleuren in de omgeving verhogen de lentesfeer. Foto: Michelle Zwakhalen

sneeuwklokjes

Wat krokussen in de achtergrond maken je sneeuwklokjesfoto helemaal bijzonder. Foto: Jolanda van Velzen.

sneeuwklokjes

Haarscherp hoeven sneeuwklokjesbeelden niet per se te zijn. Met een vintage-objectief kun je een mooie dromerige sfeer maken. Foto: Linda Hazenberg.

Meer lezen over voorjaarsbloeiers fotograferen.

Wanneer staan de sneeuwklokjes, krokussen en andere stinsen in bloei? Check het met de Stinzenfloramonitor.

Sneeuwklokjes en andere voorjaarsbloeiers kun je zien tijdens een wandeling op Landgoederen in Oegstgeest.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie