Zo fotografeer je voorjaarsbloeiers

René Alblas

15 maart 2019 .

In de Roots-online-serie “Zo fotografeer je…” behandelt Bert Faber deze keer voorjaarsbloeiers. Een laag standpunt en weinig wind, dat zijn belangrijke voorwaarden voor een geslaagde foto van een voorjaarsbloeier. En wat kan je doen met een telelens?

Een populair onderwerp voor veel natuurfotografen is het fotograferen van voorjaarsbloeiers. De eerste bloemen in het voorjaar geven het gevoel dat de lente in aantocht is. Op een mooie voorjaarsdag is het heerlijk om tussen de bloemetjes te liggen. Maar hoe zet je de voorjaarsbloeiers een beetje fraai op de foto? Soms is dat best lastig. Belangrijk zijn in ieder geval: een laag standpunt, een open diafragma, licht bewolkt weer, windstil weer, gebruik van statief of rijstzak en geduld!

Zoek naar rust in je foto


Ik ben zelf altijd op zoek naar rust in de foto. De camera heeft voor deze foto een laag standpunt en door het gebruik van een lichte telelens kan ik onderwerpen isoleren. Door een open diafragma te gebruiken is de scherptediepte beperkt en is alleen het onderwerp scherp. Ik fotografeer vaak door andere plantjes heen om sfeer in de foto te krijgen.

Benut de speciale momenten

Het slakje leek een beetje verdwaald te zijn en is een dankbaar onderwerp om de foto minder standaard te maken dan de meeste foto’s. Een kwestie van de tijd nemen en goed observeren van wat er allemaal ter plekke te zien is. Ook bij deze foto is gekozen voor een relatief rustige compositie. Door een laag standpunt in te nemen en gebruik te maken van de vegetatie op de achtergrond krijg je een fraai bokeh effect.

Sfeer

Sfeer is voor mij erg belangrijk in een foto. Ik hou zelf van subtiele donkere, blauwe beelden. Dat is heel persoonlijk natuurlijk. Wellicht hou jij juist van hele drukke kleurrijke beelden. Het is bij bosanemonen en andere lichte planten belangrijk dat ze niet in direct zonlicht staan. Je krijgt dan vaak uitgebeten foto’s. Je kunt beter een plek zoeken waar bosanemonen in de schaduw staan of ze met een witte paraplu in de schaduw zetten. Daarmee blijven de kleuren subtiel en is het resultaat vaak beter.

Compositie

Ik probeer altijd van een zo laag mogelijk standpunt te fotograferen. In dit geval ligt de camera in het gras. Daarmee krijg je een mooie rustige voorgrond. Door een open diafragma blijft de achtergrond ook rustig. De krokussen heb ik niet centraal geplaatst zodat er ook ruimte in de foto blijft. De bij zorgt voor spanning in de foto.

Telelens

Tijdens workshops heb ik deelnemers vaak laten zien dat je niet alleen maar met een macrolens bloemen kunt fotograferen. Juist door een ander type lens te gebruiken kun je je een beetje onderscheiden. Deze foto is gemaakt met een 400 millimeter lens. Zoals op de foto van de camera opstelling (hieronder) is te zien, fotografeer ik door een heleboel andere bosanemonen heen waardoor een prachtige waas ontstaat. Probeer te experimenteren met verschillende lenzen. Leuk om te doen en het levert verrassende foto’s op.

Meer fototips? Lees dan ook “zo fotografeer je paddenstoelen” of “zo fotografeer je ’s nachts” of één van de andere “zo fotografeer je…” artikelen van Bert Faber.

Ook leuk: in de onlinerubriek “Uitgelicht” bespreken de Roots fotobloggers hun eigen foto’s.

 

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Zo fotografeer je