De 10 mooiste lente macro foto’s

René Alblas

26 April 2024 .

Natuurlijk kun je het hele jaar door prachtige macro foto’s in de natuur maken. Maar de lente is wel het hoogseizoen voor liefhebbers van de korte afstand. Bloemetjes, bijtjes…. Geniet van de 10 mooiste lente macro’s.

De 10 mooiste lente macro’s, gemaakt door lezers van Roots

• Amanda Blom – Snuitkever op blad

Prachtig, zoals ieder detail van dit bijzondere beestje is te zien. De compleet groene omgeving zorgt ervoor dat je ogen direct naar de kever gaan. De druppeltjes op het blad maken de foto áf.

• Danique Otten – Op zoek naar stuifmeel

Het sterke punt van deze foto is het contrast tussen de compleet paarse omgeving en de goudgele bij. Een mooi detail zijn de haartjes die je zowel op de bij als op de bloemen kunt zien.

• Doreen Elsevier – Wit druifje

In deze foto draait alles om sfeer. De compositie is perfect. In het ‘lege’ rechtergedeelte zijn zoveel vage vormen en tinten te ontdekken waardoor het absoluut geen saai gedeelte is geworden.

• Ellen Stegeman – Lieveheersbeestje op sneeuwklokje

Mooi spel met scherpte en onscherpte. De roodbruine en witte tinten van het onderwerp zijn ook te zien in de vage achtergrond.

Bekijk dit bijzondere filmpje van een lieveheersbeestje

• Hans van Wijck – Bosanemoon tussen de boshyacinten

De verticale tweedeling in deze foto is heel spannend. Een wit/paars gedeelte en een groen gedeelte. De verbinding tussen deze twee vlakken wordt gemaakt door de bosanemonen: in beide vlakken is een geopende bloem te zien.

Zo fotografeer je wilde bloemen.

• Jeroen Graat – Twee kussende bijen tegen een madeliefje

Niet alleen de interactie tussen de bijen, ook het bijna lichtgevende stuifmeel maakt deze foto heel bijzonder.

• Karin de Jonge – Bosanemoon onder pinksterbloemen

Het samenspel tussen de voor- en achtergrond is de grote troef van deze foto. De positie van de bosanemoon ten opzichte van de drie grote pinksterbloemen is perfect. De pinksterbloemen hebben precies de juiste onscherpte, niet té onscherp zodat ze wel herkenbaar blijven.

Doreen Elsevier – Lenteroos

In alle eenvoud een schitterende foto. Als een bloem zo fraai is van zichzelf hoeft er niet teveel omheen te gebeuren. Voor deze foto is een dubbelopname gemaakt: het hart van de bloem is flink uitvergroot en in zachte tinten in de achtergrond te zien. Dat werkt heel goed. Ondanks dat het een technische ingreep is, lijkt het heel natuurlijk.

• Pepijn van Diggelen – Bloesemdoorkijkje

Door de onscherpe bloemen in de voorgrond is een fraaie omlijsting ontstaan. Zo krijgen de scherpe bloesems alle aandacht.

• Ronny Meekers – Boomkikker in de ochtend

Door het zeer lage standpunt krijg je een mooi inkijkje in het leven van de boomkikker. Het natte gras en het vroege ochtendlicht zorgen voor veel sfeer.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer 10 mooiste