23 – 25 augustus: Nacht van de Vleermuis

admin

20 August 2019 .

Ieder jaar wordt eind augustus de Nacht van de Vleermuis georganiseerd: door heel het land zijn er verschillende vleermuisexcursies voor jong en oud. Op 24 op 25 augustus kun je bovendien deelnemen aan de tweede Nationale Vleermuistuintelling. Aan de hand van een handige zoekkaart weet je waar je op moet letten als je in je eigen achtertuin aan het spotten slaat.

Op pad met een batdetector

Komend weekend staat in het teken van de vleermuis. Op de site van Nacht van de Vleermuis vind je verschillende excursies die door heel het land worden georganiseerd. Zo zijn er boottochten, fietstochten en wandelingen waarbij gidsen tijdens de avondschemering een groep mee op sleeptouw te nemen. Omdat vleermuizen een signaal uitzenden dat weerkaatst tegen voorwerpen in de omgeving, hebben veel vleermuisdeskundigen een speciale batdetector mee. Daarmee vangt hij de geluiden op, waardoor de kans groot is dat je ze deze avond zult zien. Veel van de excursies zijn ook geschikt voor kinderen, maar raadpleeg de website voor de aanbevolen leeftijd en praktische zaken als verzamelplek en kledingadvies.

Zoekkaart Vleermuizen (Bron: Zoogdiervereniging)

Op zoek in je eigen tuin

Niet de hort op maar wel geïnteresseerd in vleermuizen? Tijdens hetzelfde weekend kun je ook deelnemen aan de Nationale Vleermuistelling en in je eigen achtertuin tellen hoeveel vleermuizen er vliegen. Vanaf zonsondergang – rond 20:45 – is het beste moment om ze te spotten. De handige zoekkaart van de Zoogdierenvereniging is een handig hulpmiddel om te ontdekken welke soort(en) er in jouw tuin voorkomen. De eerste editie in mei 2019 was in ieder geval erg geslaagd.

Lees ook: de meeste vleermuizen spot je zo rond de schemering, maar wist je dat vleermuizen ook van zon houden?

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda