Expositie met dierentekeningen van beroemde kunstenaars

René Alblas

27 April 2018 .

In het Amsterdamse Cromhouthuis is een expositie te zien van dierentekeningen: Wild, tekeningen naar het leven. Beroemde kunstenaars zoals Paulus Potter, Albert Cuyp, Samuel van Hoogstraten en Hendrick Goltzius hebben in het verleden prachtige dierenportretten gemaakt, daarvan worden er nu 19 getoond. De kunstenaars bestudeerden de dieren tot in de kleinste details. Het levert een prachtige serie op van gedetailleerde tekeningen uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw.

Ook exotisch

In de expositie zijn niet alleen “inheemse” dieren zoals koeien en honden te zien. Ook exotische dieren, die met handelsschepen naar Holland kwamen, waren destijds een geliefd onderwerp voor kunstenaars. Ook zijn er enkele portretten te zien die in Artis zijn gemaakt. Deze dierentuin werd 180 jaar geleden gesticht met als doel “Het bevorderen van de kennis der natuurlijke historie”. Veel kunstenaars grepen deze gelegenheid aan om de exotische dieren te gaan portretteren. Ook in de 21ste eeuw zijn er nog veel kunstenaars actief in dierentuinen.

Oud Artis-directeur Haig Balian, vertelt in de gratis audiotour over de dieren die op de tekeningen te zien zijn. Van koe tot maraboe, de dieren op de tekeningen komen door zijn verhalen tot leven voor de aanschouwer.

Praktisch

Wild, tekeningen naar het leven

Plaats: Cromhouthuis, Herengracht 366 – 368, Amsterdam

Te zien: tot en met 26 augustus

Meer info (ook over lezingen): www.cromhouthuis.nl

dierentekeningen

Aelbert Cuyp tekende deze jonge stier rond 1650


Meer Agenda