Hei is er voor jou

Paul Bohre

16 August 2021 .

Komend weekend krijg je de unieke kans om je eigen bosje heide te knippen op De Hoge Veluwe. De hei er voor jou, je mag je eigen bosje hei mee naar huis nemen.

 

Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat voor een weloverwogen beheer van zijn terreinen en de daarbij behorende flora en fauna. Een van de terreintypen in het Park is de heide. Wanneer de natuur volledig zijn gang zou kunnen gaan, zouden de heidevelden op den duur veranderen in bos. Dit is vaak zichtbaar aan de opkomende grove dennen en ruwe berken, maar ook grassoorten zoals pijpenstrootje. Om de heide te behouden worden er verschillende beheermethoden toegepast zoals begrazing, afbranden, plaggen en maaien. Op een plek waar de beheermethode maaien wordt toegepast, biedt het Park deze zomer een unieke mogelijkheid. Want waarom zouden wij onze bezoekers niet de kans geven om een bosje bloeiende heide te knippen en mee naar huis te nemen, voordat het heideperceel in het najaar gemaaid wordt?

De hei is er voor jou

De struikheide staat nu mooier in bloei dan anders door het natte weer. Zoek de grote keizerslibel. Foto Paul Bohre

 

Hei is er voor jou

Geïnteresseerde bezoekers kunnen vooraf een Hei is goed-bon halen bij de informatiebalie in het Museonder. Met de bon kunnen zij op de aangegeven locatie hun eigen bosje heide knippen. Op de locatie geven natuurgidsen informatie over het heidebeheer, zijn er plaggenstekers aanwezig die alles vertellen over hoe keuterboertjes rond het begin van de vorige eeuw gebruik maakten van de heide en uiteraard is er een imker aanwezig die van alles vertelt over zijn vak en zijn bijen en de rol van de heide voor de bij. Hoewel er op locatie enkele snoeischaren aanwezig zijn, is het om wachtrijen te voorkomen, raadzaam om een eigen snoeischaar van huis mee te nemen.

 

Praktische informatie

De locatie is te voet (1,5 km vanaf verharde weg) of met de fiets (3,5 km vanaf het Museonder/Park Paviljoen) te bereiken. Ook is er een rondwandeling vanaf het Museonder naar de locatie en terug.

Data: 21 en 22 augustus 2021

Tijdstip: 10.00 tot 17.00 uur

Prijs: gratis (excl. entree Park)

Tip: neem uw eigen snoeischaar mee

 

Bekijk de 15 mooiste heidefoto’s van Roots lezers en de 10 mooiste bewoners van de hei.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda