Het Noordzeestrand lekker schoon tijdens de Beach Cleanup

René Alblas

8 June 2018 .

Jaarlijks wordt in augustus een Beach Cleanup georganiseerd door Stichting De Noordzee. En daar kan iedereen aan mee doen. De landelijke schoonmaakactie gaat op 1 augustus van start op de stranden van Cadzand en Schiermonnikoog. In twee weken tijd werken de Cleanup teams naar elkaar toe en zo ontmoeten zij elkaar op 15 augustus op het strand van Zandvoort.

40 Euromasten

In de afgelopen vijf jaar heeft de Cleanup Tour met behulp van bijna 10.000 vrijwilligers al 72.355 kilo afval opgeruimd. Dat zijn meer dan 10.000 volle vuilniszakken. Als je die allemaal op elkaar zou stapelen bereik je een hoogte van 8000 meter, ruim veertig keer zo hoog als de Euromast. De inhoud bestaat voor 93% uit plastic in de vorm van doppen, verpakkingen, ballonnen en sierlinten. Daarnaast zijn het vooral netten, touwen en vispluis. Per 100 meter liggen er gemiddeld zo’n 370 vervuilende afvalproducten op het strand. Dat is een volle vuilniszak met een gewicht van gemiddeld 6,9 kg. Het nut van de jaarlijkse opruimbeurt is daarmee wel bewezen.

30 Etappes

De tour is in 30 etappes opgedeeld. Per dag worden er tegelijkertijd twee etappes gelopen: één etappe in het noorden en één etappe in het zuiden van het land. Als je ook mee wilt helpen kijk dan Beachcleanuptour.nl. Hier staan alle etappes en bijbehorende informatie zoals de datum, de start- en finishlocatie, de af te leggen afstand en de verzameltijd. Ook krijg je informatie over bijzondere activiteiten zoals de hondenetappe, speciale fitnessetappe en het eindfeest. Na twee weken finishen de noord- en zuidroute tegelijkertijd in Zandvoort met een presentatie van de resultaten. Hoofdsponsor van deze Cleanup Tour is Boskalis.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda