Fascinerende wolkenluchten van landschapsschilder John Constable

Daniël Mulder

14 September 2020 .

John Constable

In het Teylers Museum in Haarlem is van 19 september t/m 31 januari 2021 de eerste overzichtstentoonstelling te zien van de beroemde Engelse landschapsschilder John Constable. In de expositie is ook nieuw werk opgenomen van Saskia Boelsums. Deze Nederlandse landschapsfotograaf is in 2020 uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar.

John Constable (1776-1837) is een meester in het schilderen van glooiende landschappen en felle wolkenluchten. Constables meest geliefde onderwerp was het landschap van zijn jeugd aan de Engelse oostkust in de buurt van Harwich. Geen kunstenaar schilderde eerder zoveel in de buitenlucht als hij.

Het strand bij Osmington Mills, 1816 / Olieverf op doek / Collectie David Thomson / John Constable.

Sterk geïnspireerd door de manier waarop oude meesters als Ruisdael, Rembrandt en Rubens het Nederlandse landschap weergaven, benaderde hij het Engelse landschap met een originele en open blik. Zo kon hij het effect vangen van plotselinge weersveranderingen. Constable was gefascineerd door de kleuren en vormen van wolken, regenbogen en andere atmosferische verschijnselen. Ook hield hij nauwkeurig bij onder welke weers- en lichtomstandigheden hij had geschilderd.

Ruw en ruig

Wolkenluchten zijn van alle tijden. Ook voor hedendaagse kunstenaars zijn ze een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het museum heeft daarom aan Saskia Boelsums, landschapsfotograaf en Kunstenaar van het jaar 2020, de opdracht gegeven nieuw werk te maken dat geïnspireerd is op de landschappen en de wolkenluchten van Constable.

Saskia Boelsums

Over het werk van Constable zegt Boelsums: “Ik heb me grondig verdiept in het werk van Constable en dat vind ik enorm inspirerend. Ik herken zijn gedrevenheid en mateloos enthousiasme, en soms ook de bijna wanhopige onmacht om de kracht van de natuur vast te leggen op het platte vlak.”

Verschillende nieuwe landschapsfoto’s van  Boelsums zijn tijdens de expositie op groot formaat te zien.

Fotowedstrijd wolken

Op verzoek van Teylers Museum is Boelsums een van de juryleden bij de fotowedstrijd ‘Wolkenluchtfotografie’, die het museum tijdens de expositie organiseert. Ook verzorgt ze een masterclass voor alle maandwinnaars. Kijk hier voor meer informatie over de opdracht en de fotowedstrijd.

Praktische informatie

Tickets met tijdslot zijn vanaf 1 september te bestellen via teylersmuseum.nl. Het museum is helemaal aangepast aan de geldende veiligheidsnormen.

Schilderij header: gezicht op het dorp West Harnham, 1820 / olieverf op papier / collectie David Thomson / John Constable.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda