Knip je eigen bosje struikheide voor thuis

Daniël Mulder

20 August 2019 .

Mantingerzand

Je eigen kerstboom zagen kon al in nationaal park De Hoge Veluwe, nu mag je in het weekeinde van 24 en 25 augustus ook een bosje struikheide komen knippen. Bijzonder, want heide knippen is bij wet verboden.

De heide staat dit jaar prachtig in bloei, ook in nationaal park De Hoge Veluwe. Het liefst zou je een bosje heide plukken voor thuis, maar dat is wettelijk verboden. Toch biedt De Hoge Veluwe je nu die kans. Onder de noemer ‘Hei is er voor jou’ kun je op zaterdag 24 en zondag 25 augustus een bosje struikheide komen knippen.

heide

Struikheide biedt in augustus veel nectar voor insecten. Foto: Theo Bosboom

Volgens boswachter Henk Ruseler help je het natuurpark op deze manier bij het beheren van de heidevelden. “Het maaien en dus ook het knippen van de heide stimuleert de plant om nieuwe scheuten te maken”, zegt hij. “Door te maaien blijft de heide langer vitaal en bloeit rijker. Een structuurrijke heide met hoge en lage planten is ook goed voor verschillende dieren, zoals roodborsttapuit, sprinkhanen en reptielen.”

Natuurbeheerders helpen kon al door in de kerstperiode ongewenste dennenboompjes van de open terreinen weg te zagen en thuis neer te zetten als ecologisch verantwoorde kerstboom. Nu kan het dus ook via het knippen van een bosje heide.

Knip je bosje heide

De Hoge Veluwe bezit 2.100 hectare aan heidevelden. Deze natuurgebieden worden op verschillende manieren beheerd, zoals begrazing, afbranden, plaggen en maaien. Juist bij de laatst genoemde wijze van beheer schept dit de mogelijkheid, voordat een heideperceel in het najaar wordt gemaaid, om de bezoekers een bosje bloeiende heide te laten voor thuis.
Een gebied van 1 hectare heide is beschikbaar om een bosje te knippen. Op de locatie zijn natuurgidsen aanwezig om de bezoeker te informeren over het beheer van de heide en de zeldzame flora en fauna. Ook is er een imker aanwezig en er wordt een demonstratie gegeven over het heidebeheer rond 1900.

De heide bloeit mooi paars op De Hoge Veluwe.

Praktisch

Wil je graag een bosje heide knippen? Bij het bezoekerscentrum kun je gratis een ‘Hei is goed-bon’ ophalen. De locatie is te voet (1,5 km vanaf verharde weg) of met de fiets (3,5 km vanaf het bezoekerscentrum) te bereiken. Tip: neem je eigen snoeischaar mee. Let op: je betaalt wel gewoon toegang tot het park. Meer info vind je hier.

 

Schapen op de Kalmthoutse Heide. Foto: Theo Bosboom.

Meer heide-inspiratie…

Dit zijn volgens Roots de 10 mooiste heidegebieden.

Roots heeft een nieuwe en mooie heidewandeling op de grens van Nederland én België.

Zo fotografeer je zelf op originele wijze bloeiende heide…

 

Foto header: Ernst Kremers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda