Kom ook naar het Roots Natuur-Event!

redactie

16 August 2016 .

gewei van edelhert

 

Natuur-event

Zaterdag 17 september

in het Nationale Park De Hoge Veluwe

10:00 – 18:00 uur

Een dag vol natuurbeleving in één van de mooiste natuurparken van Nederland. Een dag vol beleving, workshops en lezingen + de uitreiking van de Roots Natuurfotowedstrijd 2016!

Programma:

Lezingen (in de Filmzaal):

Bol andre

– 10:30 uur – André Donker (columnist Roots): natuurbeleving met het hele gezin, de Big Five van de Veluwe, en wat als de wolf begint te jagen?
– 13:30 uur – Hugh Jansman (dierecoloog Alterra – Wageningen Universiteit): Wat is een roedel? Hoe worden de territoria gevormd en bewaakt? Hoe kiezen wolven hun nieuwe territorium? Wat eten ze en heeft dat effect op die prooidieren?

Film:
Nordic Variations: Mission Dovrefjell van Vincent Munier.

Excursies:
Bronstexcursie (incl. film): in de bronsttijd strijden de herten om de gunst van de hinden. Het imponeren van hun rivalen met lichaamskracht en bronstroep, het burlen, is een indrukwekkend schouwspel. De kans om dit spektakel te beleven (in één van de niet voor algemeen publiek toegankelijke wildobservaties) is groot. Vertrek/start vanaf het Bezoekerscentrum. Eerst ziet u de film Het Edelhert van Luc Enting.

DE BRONSTEXCURSIE IS INMIDDELS VOLGEBOEKT!

Fietsexcursie: met deze fietsexcursie voert de gids u langs de verschillende landschappen van het Park. De tocht is ongeveer 15 km en gaat langs zandverstuivingen, heidevelden, grasvlakten, bossen en oude huisplaatsen. De gids maakt op verschillende plaatsen een stop en vertelt iets over het landschap. Vertrek/start vanaf het Bezoekerscentrum.

 

bol boswachter

bol spechtbol hert

Safari met de boswachter: ga op pad met de boswachter van het Park en wandel buiten de gebaande paden. Uw begeleider Henk Ruseler werkt al bijna 36 jaar als boswachter voor het Park en weet natuurlijk alle mooie plekjes te vinden. Onderweg vertelt hij over de omgeving waar doorheen gewandeld wordt en het beheer van het Park. Misschien komt u tijdens deze tocht ook nog wel oog in oog met één van de wilde dieren in het Park.
Huifwagen-excursie met natuurgids: bekijk het Park eens op een hele andere manier: per huifwagen. Tijdens een rondrit van circa 45 minuten door het Park rijdt een natuurgids mee om uitleg te geven over de landschappen die worden doorkruist. Tussen 12.00 en 16.00 uur vertrekt de huifkar op ieder heel uur vanaf het Marchantplein.
– Verrekijkerexcursie met Roots redacteur Paul Böhre voor Swarovski: maximaal 15 deelnemers per excursie. Vertrek om 11:00 uur en 14:00 bij de stand van Swarovski. Meedoen? Meld je dan van tevoren hier aan: aanmelden

Workshops:
– Bio-Ron: kom langs in het Paviljoen en maak blije bijenballen. Aanmelden is niet nodig.
– Vogelquiz: doe de Vogelquiz van de Vogelbescherming en laat zien hoeveel jij weet!

Uitreiking Roots Natuurfotowedstrijd 2016:

(De Hoedzaal, Bezoekerscentrum Centrale Plein)
11:00 – 12:00 uur
Welkomstwoord door Fanny Glazenburg
Reispresentatie door BirdingBreaks
Natuurfotografie-lezing van Mart Smit

12:30 – 13:00 uur
Natuurfotografie-lezing van Bart Heirweg

13:00 – 14:00 uur
Uitreiking Grote Roots Natuurfotowedstrijd 2016

Aanmelding voor deze lezingen en prijsuitreiking is niet nodig. Graag wel op tijd aanwezig zijn.

En verder:
– Per fiets of kar het park verkennen
– Bezoek het Vogel- en natuurpaviljoen
– Diverse stands
– Ontmoet de Roots-redactie

bart heirweg, waterviolier

Foto: Bart Heirweg

 

MS__19W1560

Foto: Mart Smit

Praktische informatie

Locatie:
Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Toegang:
Dagkaarten
Volwassenen: € 9,15
Kinderen: € 4,60
U betaalt enkel de toegang tot het park, geen extra kosten voor toegang van het event m.u.v. enkele excursies.

Bereikbaarheid:
Het Park is uitstekend bereikbaar per auto en openbaar vervoer vanuit Schaarsbergen, Hoenderloo en Otterlo. Vanaf de ingangen kunt u vervolgens kiezen uit vele fiets-,  wandel- en ruiterpaden en geasfalteerde autowegen.


Partners van ons event zijn:

Bio-Ron

Bio-Ron_Banner_Concorde_A3-1

Biologisch voor dier, plant en de bodem is waar Bio-Ron voor staat. Biologische diervoeding, plantvoeding, graszaden en bloemen-kruiden zadenmengsels. Uiteraard ook duurzame bodem verbeteraars die iedere stukje grond weer in een gezonde biologische balans kunnen brengen. Gazon, (groente)tuin of dierenweide, de biologische basis principes blijven dezelfde. Verkrijgbaar via landelijke verkooppunten en webshop.

BirdingBreaks

BB2015-basislogo-378px-10jaarBirdingBreaks.nl is dé reisorganisatie voor vogel- en natuurreizen, fotoreizen, expeditie cruises en individuele reizen! Met veel toewijding delen de reisleiders hun grote passie voor vogels en de natuur. En BirdingBreaks.nl bestaat alweer 10 jaar! 10 jaar met prachtige reizen, onvergetelijke momenten en natuurlijk vele bijzondere en unieke waarnemingen. Kijk op www.birdingbreaks.nl en reis mee! Volg ons op onze facebookpagina of via ons nieuwe blog op BirdingBreaks.nl.

Cameraland

Cameraland Cameraland in Alkmaar is met maar liefst 200 modellen verrekijkers en telescopen het adres voor de natuurliefhebber. Of je nu op zoek bent naar een compacte kijker om eenvoudig mee te nemen tijdens een wandeling of een telescoop om elke vogel in detail mee te kunnen bewonderen, bij ons vind je het zeker!

Natuurfotografie

natuurfotografie_logo Natuurfotografie.nl is hét platform voor natuurfotografen met dagelijks nieuwe en inspirerende artikelen over natuurfotografie. Elke week versturen wij een gratis nieuwsbrief met alle artikelen op een rij. Je kunt meedoen aan leuke fotowedstrijden, fotobesprekingen en leerzame workshops. Het Praktijkboek creatieve natuurfotografie is geschreven door de redacteurs van natuurfotografie.nl en laat zien hoe je foto’s kunt maken die veel verder gaan dan alleen het vastleggen. Kijk snel op www.natuurfotografie.nl.

Swarovski Optik 

Swarovski-Optik-refine-1_TradeGothic100% Swarovski Optik met hoofdvestiging in Absam, Tirol, maakt deel uit van de Swarovski-groep. De in 1949 opgerichte Oostenrijkse onderneming is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van optische precisie-instrumenten in het premiumsegment. Overal ter wereld verkiezen veeleisende gebruikers de verrekijkers, telescopen, richtkijkers en optronische instrumenten van Swarovski Optik. Voor verkooppunten in Nederland, klik hier

Transcontinenta: Bushnell en Leica

Logo-transcontinenta-2 Transcontinenta BV is met haar passie voor beeld al bijna 25 jaar importeur van bekende A-merken op het gebied van verrekijkers, digiscoping en andere outdoor producten. Op het Roots Natuurevent 2016 tonen wij Leica en Bushnell met hun nieuwste producten op het gebied van kwalitatieve outdoor producten. Naast demonstraties en informatie vindt u bij ons zeker de nodige inspiratie voor uw outdoor belevingen. We kijken uit naar uw bezoek!

Veldshop.nl

Veldshop-logo Veldshop.nl heeft alles in huis wat de natuurliefhebber nodig heeft. Vogelboeken, optiek, bat detectors, loepjes, nestkastjes, schepnetten, we hebben het allemaal. Alles wat je als natuurliefhebber nodig hebt onder één dak. Indien op voorraad: vandaag besteld morgen in huis!

Vogelbescherming Nederland

VBN LOGO RGB Vogels dichterbij: Hoe maakt u van uw eigen tuin eenvoudig een vogelparadijs? Bij de stand van Vogelbescherming Nederland krijgt u gratis advies van tuinexperts voor het inrichten van een vogelvriendelijke tuin. Wilt u nog meer van de schoonheid van wilde vogels genieten? Kom dan verrekijkers testen bij onze stand. U krijgt objectief advies welke kijker voor u de beste keus is.

Vogelinformatiecentrum Texel

DeVerrekieker Het Vogelinformatiecentrum Texel is het centrum om even te bezoeken als u op Texel bent en vogels wilt kijken. Wij kunnen u alles vertellen over vogels kijken op Texel. Ook zijn wij de grootste Verrekijker specialist van Nederland. Nergens krijgt u de kans om alle modellen buiten uit te proberen en zelf te testen. Wij hebben jarenlang zelf de ervaring met verrekijkers en telescopen, deze ervaring brengen we graag op u over.

Zeiss

z3 Om de natuur écht te beleven, moet je daar je inspiratie uit halen. Dit concept is terug te vinden in elk idee van de Zeiss producten voor meer dan 165 jaar. Net als de natuur nooit tot stilstand komt en voortdurend verandert, is Zeiss altijd bezig om met een onvermoeibare nieuwsgierigheid en niet aflatende passie te twijfelen aan de status quo en zetten wij nieuwe standaarden met technische innovaties.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda