Microsculpture: Megagrote insecten in Natuurhistorisch Museum

René Alblas

8 March 2019 .

Microsculpture is a photographic project be British photographer Levon Biss. Please email for any enquiries: [email protected]

In het Natuurhistorisch Museum Maastricht kun je genieten van Microsculpture. Dat zijn mega uitvergrote insectenfoto’s met een detailweergave zoals je die nog nooit hebt gezien. Alle geheimen van het insectenleven worden ontsluierd.

Zo heb je insecten nog nooit kunnen bekijken. Fotograaf Levon Biss maakte microscoop-opnames van alle onderdelen van diverse insecten. Met deze haarscherpe beelden bouwde hij het oorspronkelijke insect weer op. Het resultaat is een detailweergave die je met normale fotografie nooit kunt bereiken. Hij noemt het Microsculpture.

3 meter hoog

Je ziet op de foto’s de intense kleuren, de bouw, de reflecties en de structuur van de insecten op zeer groot formaat, zo’n 3 meter hoog. En dan te bedenken dat de meeste dieren die zijn afgebeeld in werkelijkheid niet groter zijn dan vijf millimeter.

Eerst in Oxford

In iedere afdruk zijn tussen 8.000 en 10.000 detailbeelden verenigd. Biss werkte voor dit project nauw samen met medewerkers van het Oxford University Museum of Natural History, waar in mei 2016 Microsculpture voor het eerst getoond werd. De expo stond was al eerder te zien in Duitsland, Zwitserland, Denemarken en de Verenigde Arabische Emiraten. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht heeft de primeur voor de Euregio.

Praktische info over Microsculpture

Locatie: Natuurhistorisch Museum Maastricht, De Bosquetplein 7, Maastricht.

Wanneer: de expositie Microsculpture is nog te zien tot en met 21 april 2019

Het museum is open: dinsdag tot en met zondag

De openingstijden: doordeweeks 11-17 uur en in het weekend 13-17 uur.

De toegangsprijs: volwassenen betalen € 7, 65-plussers € 5, kinderen van 4 tot 11 jaar betalen € 4,50, kinderen onder de 4 jaar zijn gratis.

Meer info: op de site van het Natuurhistorisch Museum Maastricht vind je alle info over deze expositie en daar kun je ook zien wat er nog meer te beleven valt in dit museum.

 

Bekijk ook dit filmpje waarin Biss zijn werk toelicht.

Nog een filmpje waarin Biss een Ted-talk houdt:

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda