In de ban van het beest

Daniël Mulder

20 February 2018 .

Monsterdieren

De familietentoonstelling Monsterdieren zet echte en mythische dieren naast elkaar. Verwonder je over draken, reuzeninktvissen en sneeuwmannen. De vraag is: welke zijn echt en welke niet? Nu te zien in het Teylers Museum in Haarlem.

Monsterdieren

Nepnieuwsfoto van een gevangen Pteranodon. Bron: http://civilwarhorror.blogspot.nl/2012/09/another-photo-of-cowboys-with.html

Door de eeuwen heen zijn mensen altijd in de ban geweest van fantastische en monsterlijke wezens. Zo dacht bijvoorbeeld ontdekkingsreiziger Marco Polo (1254-1325) een eenhoorn te zijn tegengekomen. In zijn reisverslag noteerde hij teleurgesteld dat dit edele dier uit de Bijbel er helemaal niet zo fraai uitzag. Het leek eerder op een lelijk monster. Waarschijnlijk ging het om een neushoorn.
En wat te denken van Nessie? Dat vreemde wezen waarvan sommigen nog altijd denken dat hij zich in het meer van Loch Ness verborgen houdt. Andersom had niemand kunnen vermoeden dat de reuzeninktvis uit zeemansverhalen wél echt bestaat.

Monsterdieren

J. Jonstons, Naeukeurige beschryvingen van de natuur, deel II (1660). Bijzondere Collecties, Universiteit van Amsterdam

Monsterdieren

De tentoonstelling Monsterdieren biedt t/m 10 juni 2018 een wonderlijke mix van echte verhalen en nepnieuws. Bekijk vreemde, opgezette dieren en een zeldzame scalp van de Verschrikkelijke Sneeuwman uit de hoogste bergen van de Himalaya. Of bestudeer Bigfoot op nieuwsfoto’s. Er is zelfs bewegend beeld van hem in de wouden van Amerika.

Locatie: Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem (NH). Open: di t/m vr van 10-17 uur, weekend van 11-17 uur. Prijs: € 13,50 (6 t/m 17 jaar € 2).

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda