Het Klokhuis toont de avontuurlijke kant van 7 Nederlandse nationale parken

Daniël Mulder

9 April 2019 .

Terschelling

Het tv-jeugdprogramma Het Klokhuis laat vanaf dinsdagavond 9 april zien dat je niet naar een ver land hoeft voor een natuuravontuur. Dat kun je ook ervaren in de nationale parken van Nederland.

Kanoën door een moerasgebied, zeldzame planten ontdekken en slapen in een hangmat tussen de bomen, het kan allemaal in Nederland. In een zevendelige serie gaan de presentatoren van het informatieve tv-jeugdprogramma Het Klokhuis op ontdekkingstocht in zeven Nederlandse nationale parken. Het Klokhuis wil met deze serie laten zien wat er zo bijzonder is aan deze parken in Nederland. En hoe belangrijk het is om de diversiteit in de verschillende landschappen te behouden en beschermen.

Presentator Pascal Tan op bezoek in nationaal park Nieuw Land.

Slapen op het strand

Dinsdag 9 april is de eerste aflevering. Wat opvalt aan deze aflevering is dat Het Klokhuis op bezoek gaat bij nationaal park De Wadden, een park dat officieel nog niet bestaat. Wel zijn er plannen voor zo’n park. De huidige nationale parken in het waddengebied (Texel, Schiermonnikoog en het Lauwersmeer) zouden daar dan onderdeel van worden. Op Terschelling zie je het beste de dynamiek van de wadden, daarom is ervoor gekozen daar te filmen. Op het waddeneiland maakt presentator Janouk Kelderman onder meer een wadlooptocht en ze slaapt op het strand.

Nederland heeft in totaal 21 nationale parken. Nieuw Land is de meeste recente die aan de lijst is toegevoegd. Dit park wordt ook bezocht door Het Klokhuis. De andere vijf parken in de serie zijn: Drentsche Aa, De Biesbosch, Veluwezoom, Weerribben-Wieden en de Oosterschelde.

Het Klokhuis Nationale Parken Dag

Met de Samenwerkende Nationale Parken  en het Nationale Parken Bureau houdt Het Klokhuis op woensdag 1 mei de Klokhuis Nationale Parken Dag op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere. Op deze dag presenteren 17 Nederlandse parken zich op een centrale plek aan kinderen en hun (groot)ouders. Op deze dag zijn er activiteiten zoals mini-highlandgames, zwerfsteenwerpen, waterbeestjes vangen en het beleven van de duisternis in een mobiel planetarium.

De eerste aflevering is dinsdag 9 april om 18.40 uur op NPO 3. Daarna iedere dinsdag. Meer info: hetklokhuis.nl/nationaleparken.

 

Foto header: Niels Kooyman

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda