Op zoek naar de bladkoning

Paul Bohre

28 July 2018 .

Ooit wel eens een bladkoning gehoord of gezien? Dit vogeltje dat bijna net zo klein is als een goudhaan, komt eind september op Vlieland voor. Grote kans dat we hem tegen komen tijdens het Roots vogelweekend Vlieland.

 

Vlieland is in de herfst het eerste stuk land dat de trekvogels uit Scandinavië zien. Daarom ‘vallen’ de vogels hier letterlijk uit de lucht en zijn vaak goed te benaderen. Ze moeten gauw en veel eten om weer verder te kunnen op trek. Daarom is Vlieland ook een heel populaire plek voor vogelaars. En eind september bereikt de vogeltrek een hoogtepunt.

Op zoek naar de bladkoning

Vlieland werkt als een magneet op de trekvogels. Foto: Paul Böhre

 

Bomvol vogels

Net buiten het enige dorp op Vlieland ligt de hoogwatervluchtplaats Westerse Veld. Hier verblijven groepen rotganzen, steenlopers, wulpen, tureluurs en scholeksters. Een van de meest vogelrijke gebieden op Vlieland zijn de Kroonspolders aan de westkant van het eiland. Met hoogwater zit het hier bomvol met steltlopers zoals bonte strandlopers, rosse grutto’s en kanoeten. Met wat geluk krijgen we de kleine strandloper en de krombekstrandloper voor de telescoop. Vanaf de dijk kunnen we de vogels goed zien en de verschillen tussen de soorten bekijken.

Op zoek naar de bladkoning

Tijdens dit vogelweekend op Vlieland maak je kans op de zeldzame bladkoning. Foto: Lars Buckx

 

Mythische soorten

Maar de aller spannendste plek op Vlieland om de vogeltrek te beleven, ligt op de oostpunt van het eiland. Hier komen veel trekvogels aan die vanaf Terschelling of de Noordzee komen. Daarom zijn juist hier grote aantallen zangvogels te zien, waaronder superleuke soorten als paapje, beflijster en tapuit. We zijn extra alert op ‘mythische’ soorten, zoals velduil, draaihals en sperwergrasmus. We maken bovendien veel kans op het zien en horen van de zeldzame bladkoning. Kortom: ga mee vogels kijken op deze toplocatie!

 

Roots vogelweekend Vlieland

Datum: 28 t/m 30 september 2018. Dit weekend is inmiddels VOLGEBOEKT!!!

Begeleiders: Klaas de Jong en Paul Böhre

Prijs: € 380. Toeslag eenpersoonskamer € 80. Boekingskosten: € 15.

Inbegrepen: bootreis retour, fietshuur, twee overnachtingen, maaltijden vanaf vrijdagavond.

Niet inbegrepen: drank, fooien en overige uitgaven van persoonlijke aard.

Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 14.

Accommodatie: hotel met eigen toilet en badkamer.

Klik hier voor meer informatie en boeking.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda