Lezersaanbieding: speur met Roots naar paddenstoelen

Daniël Mulder

31 August 2016 .

De kleverige knolamaniet, de trechtercantharel of de fraaie gordijnzwam met eigen ogen zien? Ga dan mee met het Roots-paddenstoelenweekend in Drenthe en Friesland, waar bijna de helft van alle paddenstoelen die in Nederland voorkomen gevonden zijn. Kenners helpen je op weg met het herkennen en fotograferen ervan.

 

Winter mushroom (Cantharellus tubaeformis)

 

Programma

Het paddenstoelenweekend begint al op vrijdagmiddag. Dan verkennen we het Drents-Friese Woud en/of het Dwingelderveld. In dit gebied komen meer dan 800 paddenstoelen voor, waaronder 140 min of meer zeldzame en bedreigde soorten.

 

Op zaterdag bezoeken we een gevarieerd loofbos op leem in de buurt van Roden. Naast loofbomen komen hier ook stukjes naaldbos, heide en een beekdal voor. Door de variatie van leefgebieden is het er heel soortenrijk. Naast de gele stekelzwam en cantharel krijgen we hier mogelijk de kleverige knolamaniet, trechtercantharel, olijfkleurige en fraaie gordijnzwam, hertentruffels en 20 soorten russula’s in het vizier. ‘s Middags bezoeken we in het Dwingelderveld een sparrenbospaddenstoelenreservaat.

 

Op zondag gaan we naar het wasplatenreservaat bij Heerenveen. Wasplaten zijn meestal felgekleurde en kieskeurige paddenstoelen die hoge eisen stellen aan het milieu. Daarom worden ze wel de orchideeën onder de paddenstoelen genoemd. Voor het eerst in Nederland is een graslandgebied aangewezen als paddenstoelennatuurreservaat; met 25 soorten is dit het rijkste wasplatengebied van Nederland.

 

Na afloop van de tocht drinken we nog samen koffie of thee en vertrekken we huiswaarts.

 

Arrangement

Datum: 21 t/m 23 oktober 2016.

Prijs: € 320 (normaal € 350,- , lezers van Roots krijgen € 30 korting). Inclusief: overnachtingen, alle maaltijden en reisbegeleiding. Exclusief € 15 boekingskosten.

Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 20.

Begeleiding: Herman Sieben en Marjon van de Vegte.

Informatie & aanmelding: reiscode: NL1608, birdingbreaks.nl.

 

Foto: iStock

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda