Neem een duik in een oceaan van sterren

Daniël Mulder

24 February 2020 .

sterren

Ga sterren kijken! Op vrijdag 28, zaterdag 29 februari en zondag 1 maart kun je tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen op bijna zestig locaties in Nederland je verwonderen over het heelal. Dat kan bij sterrenwachten, maar óók bij particulieren. Veel evenementen zijn gratis.

De nachtelijke sterrenhemel is imposant, zeker op de wat meer donkere plekken in Nederland zijn er bijvoorbeeld nog allerlei sterrenbeelden zichtbaar. Wil je wat meer weten over het universum om je heen, dan zijn de Landelijke Sterrenkijkdagen – dit jaar wordt die voor de 44e keer gehouden – een aanrader. Tijdens deze drie dagen draait alles om het zien van sterren en het ontdekken én beleven van de sterrenhemel boven Nederland.

sterren

Foto: Pixabay

Print een sterrenkaart

Helder weer is natuurlijk belangrijk om de sterrenhemel te aanschouwen. Maar als de weersomstandigheden ongeschikt blijken voor sterren kijken, dan is er op veel locaties een aanvullend programma met fascinerende verhalen over actuele sterrenkundige onderwerpen, met planetariumvoorstellingen en met demonstraties van telescopen. Ook kun je informatie krijgen over weer- en sterrenkunde als hobby.

Tijdens het sterrenkijkweekeinde kun je op tientallen locaties in Nederland terecht. Dat kan bij verenigingen en sterrenwachten, maar óók bij particulieren. Via de website van de Koninklijke Vereniging van Weer- en Sterrenkunde zie je waar en wanneer er activiteiten zijn.
Op die site kun je ook sterrenkaarten printen, die de sterrenhemel van vrijdag 28 februari t/m zondag 1 maart laten zien. De kaarten tonen de noordelijke en zuidelijke sterrenhemel tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen rond 21 uur ‘s avonds.

Duik 6 x dieper in de sterrenhemel

1. Dit zijn in Europa de 5 beste plekken om sterren te kijken.
2. Lees de recensie over het boek Galaxies van Govert Schilling.
3. Wist je dat er in Nederland Dark Sky Parks bestaan, dat zijn plaatsen waar het duister wordt gekoesterd?
4. Waarom zien we de Melkweg als een strook sterren?
5. Valt een vallende ster ook wel eens in een achtertuin?
6. En hoe maak je een goede natuurfoto in de nacht?

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda