De T.rex eindelijk te zien in Nederland

René Alblas

9 September 2016 .

Vanaf deze zaterdag is het wachten voorbij: de tentoonstelling ‘T.rex in town’ opent haar deuren. Het is voor het eerst dat in Nederland het skelet te zien is van een Tyrannosaurus rex, ’s werelds beroemdste dinosoort. Ze heet Trix, is minstens 66 miljoen jaar oud en staat in Naturalis in Leiden.

In de nazomer van 2012 ontstond bij Naturalis het plan om een T. rex-skelet naar Leiden te halen. Het moest de eerste vleeseter voor de dinosauruscollectie worden, het pronkstuk van de nieuwe dinozaal die na de verbouwing van het museum is ingericht. Een ambitieus project; eerst moest er immers een skelet gevonden worden. Na een valse start, waarbij in plaats van een T.rex wel vijf Triceratopsen werden gevonden, was het uiteindelijk wel raak in Montana (VS). Het T.rex-skelet dat daar lag werd uiteindelijk in twee weken tijd opgegraven.

Trix is in meerdere opzichten uniek. Allereerst is dit het enige T. rexskelet in een Europees museum, het enige buiten Noord-Amerika zelfs. De Nederlandse dino is bovendien een van de drie meest complete T. rex-skeletten die ooit zijn gevonden. Alleen de klauwen, het linkerbeen en een stukje van de staart ontbreken; zo’n 45 tot 50 procent van het skelet is gevonden. Absoluut een bezoekje waard, dus.

Trex

Vanaf zaterdag 10 september is Trix in Naturalis te bewonderen. Tickets zijn alleen online te koop: € 13,50, € 10 t/m 17 jaar. Info: naturalis.nl.

Roots sprak met paleontoloog Anne Schulp, dinosaurusexpert én expeditieleider bij de opgraving, over de unieke vondst en het opgraven van de dino. Het volledige interview is te lezen in het septembernummer van Roots, dat nu in de winkel ligt.

Foto: Naturalis Biodiversity Center

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda