Vogelexcursie naar de Marker Wadden

Paul Bohre

17 August 2020 .

Er vertrekken weer excursies per boot naar de Marker Wadden, met kleinere groepen en onder een protocol. Augustus is de maand van de steltlopertrek. Ook zie je er flinke groepen oeverzwaluwen. Aan baardmannetjes geen gebrek. Onderweg maken we kans op zwarte sterns. Kortom: reden genoeg om mee te gaan op vogelexcursie naar de Marker Wadden.

 

In de haven van Enkhuizen stappen we aan boord van zeilschip de Schuttevaer. Dan varen we via het naviduct -over de autoweg- van het IJsselmeer het Markermeer op. Daar letten we speciaal op de verschillende soorten meeuwen en in het bijzonder de Pontische meeuw die hier jaarrond wordt gezien, een nieuwkomer in ons land. En luisteren we naar wat zingt in het wilgenbos van een afstand, zo zou een toekomstig Marker Wadden er uit komen te zien zonder beheer.

Vogelexcursie naar de Marker Wadden

Met de Schuttevaer vaar je naar de Marker Wadden. Ruimte zat aan boord en kans op zwarte sterns. Foto Paul Bohre

 

Lekker varen over het Markermeer

Daarna hijsen we de zeilen en zetten koers richting Marker Wadden (zie protocol). Onderweg maken we kans op groepjes zwarte sterns. We leggen aan in de haven van Marker Wadden en gaan aan land. We maken een wandeling over het eiland en bekijken de vogels. Je kunt ook zelf een rondwandeling maken van 2,5 of 6 kilometer. Of meelopen met de vogelgids en samen alle vogels bekijken. Heb je nog niet eerder vogels gekeken? Des te leuker wordt het. Tijdens de presentatie (digitaal vooraf) leggen we ook de route opties uit en met onder andere welke vogels kunt verwachten.

Vogelexcursie naar de Marker Wadden

De laatste weken zijn er op de Marker Wadden opvallend veel steltkluten gezien. Foto Paul Bohre

 

Veel soorten vogels

Tijdens deze Marker Wadden excursie verblijven we langer op het eiland. Er bevinden zich drie vogelhutten, genaamd de steltloper, lepelaar en duikeend, en kijkscherm aalscholver langs het wandelpad. Augustus is een goede maand voor steltlopertrek en ook de broedvogels zijn grotendeels nog aanwezig. als tussenstop, sommige vogels nog mooi in broedkleed en andere vogels al verder door geruid naar winterkleed en van alles daar tussenin. En mogelijk zien we ook een witvleugelstern of een dwergstern met wat geluk. We gaan veel oeverzwaluwen zien die jagen laag boven het eiland op insecten.

Vogelexcursie naar de Marker Wadden

Veel vogelaars zijn gek op het baardmannetje. Deze vogel hoor en zie je nu overal op het eiland. Foto Fogol

 

Opvallend veel baardmannetjes

Ook maken we kans op trekkende soorten als slechtvalk, bruine kiekendief, lepelaar, paapje, tapuit en huiszwaluw. We verwachten veel uitgevlogen jonge visdieven, kokmeeuwen en kluten te zien en andere soorten die op het eiland hebben gebroed zoals kleine plevier. De meest opvallende soort is wel de baardman. Er zijn er vele en ze zitten overal waar riet of lisdodde staat. Ze goed zien vraagt enig geduld en doorzettingsvermogen. We horen vaker de typische roep van de waterral uit de groeiende rietvelden en met wat geluk zien we een vogel op de slikrand langs het riet. Een andere leuke nieuwkomer in 2020: verschillende paren steltkluten! Ook is de ijseend er nog en mogelijk casarca’s.

 

Verrekijker lenen

Heb je zelf geen verrekijker? Geen probleem, we hebben 20 verrekijkers van het merk Bynolyt gekregen van het Vogelinformatiecentrum Texel. Deze kun je de hele excursie gebruiken en worden na afloop van elke excursie schoongemaakt.

Vogelexcursie naar de Marker Wadden

De Marker Wadden zijn in 2018 geopend en nog in ontwikkeling. Daarom is er nog volop ruimte. Foto Paul Bohre

 

Vogelexcursie naar de Marker Wadden

Eerste mogelijkheid: donderdag 27 augustus 2020. Kijk op de site voor de andere data.

Prijs: € 52,50 (inclusief koffie, thee, soep en entree).

Kijk voor meer informatie op fogol.nl

Boeken kun je hier.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan ons Roots Vogelmagazine. Vanaf vrijdag is de nieuwe editie najaar 2020 beschikbaar.’

Lees meer over de opening van de Marker Wadden en impressie van een vorige vaartocht naar de Marker Wadden.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda