De beste vogelhotspots langs de Brouwersdam (plus een bijzondere excursie)

Daniël Mulder

27 September 2018 .

Brouwersdam

In de herfst en winter is de Brouwersdam tussen Goeree en Schouwen een vogelparadijs. Op de steenblokken verblijven altijd steltlopers. En op het water kun je van alles tegenkomen: van de prachtige ijseend tot de zeldzame zwarte zeekoet. Ga je liever niet alleen op pad? Op zondag 16 december houdt Roots samen met Birding Holland een speciale excursie.

Brouwersdam

Een ijseend een topsoort voor vogelliefhebbers. Foto: Markus Varesvuo / Agami

De bijna zeven kilometer lange Brouwersdam verbindt de voormalige eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Het is een van de beste plekken in Nederland om in de herfst en winter vogels te kijken. ‘s Zomers is het vooral het domein van badgasten en watersportrecreanten. Maar na september keert de rust terug. Dan kun je langs de ventwegen van de N57, zowel langs de Noordzeekant als de Grevelingenkant van de dam, overal stoppen om je ogen en oren goed de kost geven.

Kuifduiker. Foto: Ralph Martin / Agami

De beste tijd

Na het sluiten van de dam in 1971 veranderden de zeestromen voor dit deel van de kust. Er ontstonden zandbanken en eilandjes die steeds meer vogels en zeehonden trokken. Deze al dan niet tijdelijk drooggevallen gebiedjes liggen net te ver uit de kust om ze vanaf de dijk te kunnen zien. Maar met westenwind en hoogwater verschijnen hierdoor grote aantallen zwemvogels juist vlak bij de dam.
Naarmate de herfst en winter vorderen, lopen de aantallen vogels soms enorm op. Op topdagen zie je dan zo’n tweehonderd roodkeelduikers, duizenden zee-eenden, honderden futen (vier soorten), waaronder grote aantallen geoorde futen, en tientallen ijseenden. De Brouwersdam is echt een geweldige plek om vogels te kijken.

In het Vogelmagazine (najaar 2018) vind je trouwens een uitgebreide reportage (7 pagina’s, inclusief overzichtskaart met hotspots) over de Brouwersdam. Je bestelt het nummer snel en makkelijk online. Lees ook het natuurblog over zeehonden spotten op de Brouwersdam.

Unieke lezersaanbieding: excursie Brouwersdam

Onder vakkundige begeleiding van het team van Birding Holland ga je vogels kijken langs de Brouwersdam. Ook worden enkele andere vogelrijke plekken in de buurt bezocht.
Datum: zondag 16 december 2018.
Start: 9.00 uur bij Port Zélande.
Prijs: € 59.
Info & boeking: Birding Holland.

Foto header: Jaques van der Neut / Agami

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda