Wandelen langs de Zuiderwaterlinie

René Alblas

30 May 2019 .

Stel je eigen langeafstandspad samen met trajecten langs de historische Zuiderwaterlinie in Noord Brabant.

Dwars door Noord Brabant vind je de Zuiderwaterlinie, een aaneenschakeling van historische vestingsteden, indrukwekkende forten en bijzondere linielandschappen. Tijdens de zogenaamde  Expeditie Zuiderwaterlinie  wandel je door dit historische landschap en kom je van alles te weten over de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie. De expeditie wordt gehouden van 19 tot en met 29 juni.

Van west naar oost

De linie loopt van Bergen op Zoom in het westen naar Grave in het oosten. Tijdens de Expeditie Zuiderwaterlinie kun je dagelijks kiezen voor een lange of korte tocht. Er zijn langeafstand-etappes (gemiddeld 20 kilometer) en kortere recreatieve wandelingen (gemiddeld 10 kilometer). Als je vooral voor de natuur gaat is het aan te raden om de langeafstand routes te kiezen. Wandelaars die aansluiten bij de kortere etappes verkennen de Zuiderwaterlinie in groepsverband. De ideale gelegenheid om samen het verhaal van deze waterlinie te horen, te zien en te beleven. Je kunt één etappe lopen maar je kunt ook voor meerdere of alle etappes kiezen. Op die manier stel je dus je eigen langeafstandpad samen.

Gidsen

De expeditie Zuiderwaterlinie is meer dan alleen een wandeltocht. Onderweg vertellen gidsen over je van alles over de geschiedenis van de waterlinie en het landschap. Ook aan cultuur wordt gedacht. Voor elke etappe zijn samenwerkingen opgezet met lokale heemkundekringen, gildes, fanfares en/of verenigingen.

Je kunt gratis deelnemen aan de tochten, maar het is wel noodzakelijk om je van te voren op te geven. Dat kan via de site van de waterlinie expeditie. Op deze site vind je nog veel informatie over de route.

Alle gemeentes

Deze Brabantse gemeentes werken mee aan de Expeditie: Bergen op Zoom, Steenbergen, Steenbergen (Dinteloord), Moerdijk (Zevenbergen, Willemstad, Klundert), Drimmelen (Terheijden), Breda, Oosterhout, Geertruidenberg, Geertruidenberg (Raamsdonk), Heusden (Drunen), ’s-Hertogenbosch, Vught, Oss (Lith, Megen, Ravenstein) en Grave.

Lees hier nog meer over het wandelen langs waterlinies.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda