Winterwandelen in het Rijsterbos

René Alblas

7 December 2018 .

Een heerlijke winterwandeling in het Rijsterbos. Zondag 9 december organiseert It Fryske Gea een wandeling met boswachter door dit oude bos in Zuid Friesland. Tijdens deze excursie ga je op zoek naar holle bomen waarin vleermuizen leven en ontdek je sporen van dassen en vossen. Halverwege is er een koffiestop bij het Murnserklif, een prachtige plek waar je over het IJsselmeer uitkijkt.

Geschiedenis van het Rijsterbos

Het Rijsterbos (Rysterbosk in het Fries) was eeuwenlang in handen van rijke families, in 1941 werd het voor 12.500 gulden verkocht aan It Fryske Gea.

Aanvankelijk ging It Fryske Gea nogal radicaal te werk in het bos, eiken werden deels gerooid, en er kwam naaldhout voor in de plaats. Na een aantal jaren veranderde de aanpak. Tussen de nog overgebleven eiken plantte men exoten, bomen die van nature niet in ons land voorkomen, zoals de Japanse lariks, de douglasspar, de Amerikaanse zilverspar en de fijnspar. Op deze manier hoopte It Fryske Gea het Rijsterbos te hervormen tot een gemengd opgaand bos van loof-en naaldhout.

Gevarieerd bos

Tussen 1945 en 1970 verdween vrijwel al het hakhout en zo ontstond een veelzijdig, gevarieerd bos. Tegenwoordig bestaat het bomenbestand in het Rijsterbos voor zo’n 70 procent uit loofhout (zomereik, beuk, esdoorn en berk) en voor 30 procent uit naaldhout (grove den, fijnspar, douglas en lariks). Uitgangspunt van It Fryske Gea is dat de oude waarden in het bos gehandhaafd moeten blijven. De Friese natuurorganisatie streeft naar een zo oud mogelijk bos, waarbij hier en daar oude omgevallen dode bomen blijven liggen. Het dode hout biedt hiermee immers voedsel voor insecten en vogels en is een goede broed- en schuilgelegenheid.

Rijsterbos praktisch

Locatie: Na inschrijving hoor je wat de verzamelplek is.

Tijd: 9.30 tot 11.30 uur.

Prijs: E4,00 (kinderen krijgen korting), de koffiestop is voor eigen rekening.

Info en aanmelden: itfryskegea.nl/winterwandeling-rysterbosk

 

Geen zin of tijd op 9 december, maar wil je wel gaan wandelen in het Rijsterbos? Loop dan deze paaltjesroute.

 

Rijsterbos

Foto:Gert Grootherder

Rijsterbos

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda