Tien jaar wisenten in Nederland

Daniël Mulder

2 October 2017 .

wisent

European bison; wild wisent; bison bonasus; national park Zuid-Kennemerland; the Netherlands;

Tien jaar geleden werden er in het Kraansvlak bij het Noord-Hollandse Overveen zes wisenten uitgezet. Inmiddels bestaat de kudde uit 22 dieren. Roots-lezers kunnen ze zien met een speciale excursie.

Foto: Edwin Giesbers

Het uitzetten van de eerste wisenten betekende de start van een vijfjarig project dat later werd verlengd met nog eens vijf jaar. In de tussentijd werd onderzoek gedaan naar de effecten van het uitzetten van de groep. Gekeken werd naar wat ze aten, waar ze verbleven en zandbaden namen, hoe ze reageerden op publiek en ze matchten met de andere duinbewoners: damherten, reeën, koniks, konijnen en Schotse hooglanders.

Het project is een succes geworden. De dieren doen het ronduit goed en ook het contact met het publiek gaat prima. De kudde bestaat inmiddels uit 22 dieren en er zijn zelfs al wisenten uit dit gebied overgezet naar de Maashorst in Noord-Brabant en twee stieren verhuisden naar twee verschillende gebieden in Spanje.

Lezersaanbieding

DE WISENTEXCURSIE IS INMIDDELS VOL!

Wil je de wisenten eens zien? Speciaal voor Roots-lezers houdt PWN, de beheerder van het gebied, op vrijdag 6 oktober (12 uur) en zaterdag 21 oktober (14 uur) een wisentexcursie. Vertrekpunt: parkeerterrein bij restaurant de Bokkedoorns, Zeeweg 53, Overveen. Prijs: € 10 (normaal € 15).

Wist je dat er in Zuid-Kennemerland ook een Wisentenwandelpad is geopend? Lees hier meer!

Foto header: Edwin Giesbers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda