Workshop phonescoping: mikken en klikken met je telefoon

Daniël Mulder

6 September 2018 .

Nu bijna iedereen een smartphone op zak heeft, is fotograferen door een verrekijker of telescoop een stuk gemakkelijker én goedkoper geworden. In samenwerking met het Vogelinformatiecentrum geeft Roots vrijdag 28 september een speciale workshop over fotograferen door je verrekijker of telescoop. Er zijn nog vier plekken beschikbaar.

Als je regelmatig in het veld bent om vogels te bekijken, is het handig als je daar een mooi bewijsplaatje van kunt maken. Leuk om thuis nog even mee na te genieten. Of om de vogel die je op de plaat hebt gezet rustig op naam te kunnen brengen. Dan is phonescoping een perfecte manier van fotograferen.

phonescoping

Foto: Mark Collier

Bij phonescoping hoef je je niet druk te maken om fotografische instellingen als belichting, sluitertijd en iso-waarde. Want dat doet je telefoon meestal automatisch. En in de meeste gevallen gaat dat ook behoorlijk goed. Zoek simpelweg de vogel op met je telescoop. Stel goed scherp, zet de adapter met telefoon tegen je oculair en zoom het beeld uit tot je geen randen meer ziet. Bepaal de beelduitsnede en druk af.

phonescopingPhonescoping: wat heb je nodig?

Phonescoping wordt het meest toegepast met een telescoop. Maar het kan dus ook door je verrekijker. Wat je nodig hebt, is ten eerste een goede verrekijker of een goede telescoop. En natuurlijk een telefoon met camerafunctie, een statief en een adapter.

Zo’n adapter bestaat altijd uit twee delen. Een deel voor je telefoon en een deel voor de oculairlens van de telescoop of verrekijker. Het adapterdeel voor je telefoon is zo gemaakt dat je fotocamera altijd goed gecentreerd achter de oculairlens van je telescoop of verrekijker geplaatst wordt. Het adapterdeel voor de oculairlens van je telescoop of verrekijker zorgt ervoor dat het geheel stil gehouden kan worden. Of zelfs op je telescoop blijft zitten. Omdat er veel verschillende telefoontoestellen en telescopen in de handel zijn, is het daarom altijd even puzzelen om de goede combinatie te vinden.

phonescoping

Foto: iStock

Speciale workshop voor lezers

Het Vogelinformatiecentrum houdt in samenwerking met Roots op vrijdag 28 september (en ook op 15 oktober) een speciale workshop over fotograferen door je verrekijker of telescoop. Deze workshop wordt gegeven door Mark Collier. Eerst krijg je uitgebreide uitleg over phonescoping. Daarna ga je met een minibus het veld in om vogels te bekijken en te fotograferen. De workshop isgeschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Tijd: 9.30-16.30 uur (boot 8.30 uur).

Prijs: € 95, inclusief lunch.

Opgeven: kan via het Vogelinformatiecentrum.

 

Foto header: Mark Collier

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda