Ons gezin heeft in het voorjaar een terugkerend ritueel. Dan stappen we op de zondag rond half april op de fiets en rijden we met z’n allen naar het Bloesempark in het Amsterdamse Bos om er het voorjaar te vieren.
Op zich is dat ritje naar het bos niet zo bijzonder, dat doen we wel vaker. Het bos ligt namelijk op steenworp afstand fietsen bij ons huis. En er is eigenlijk altijd wel wat te beleven. Voor mij als vogelliefhebber het hele jaar rond, maar ook ’s zomers, als je wilt zwemmen of kanoën. Het Amsterdamse Bos is drie keer groter dan Central Park in New York, en er komen jaarlijks 6 miljoen bezoekers om te ontspannen, te sporten of om een evenement te bezoeken. Maar wie het slim aanpakt, komt maar weinig mensen tegen. En er is veel moois te beleven op natuurgebied. Vooral in het zuidelijke deel. Daar ligt bijvoorbeeld de Amstelveense Poel, met zijn bijzondere populatie ringslangen. Vooral in dit wat ruigere deel van het bos zijn de ijsvogel, buizerd en havik (om maar een paar soorten te noemen) vaste bezoeker en broedvogel.
Maar, juist rond half april is hier ieder jaar nog iets heel bijzonders te zien: dan staan de 400 kersenbomen in het zogenaamde Bloesempark in bloei. Deze kersenbomen zijn in het jaar 2000 door de Japanse Women’s Club geschonken aan de gemeente Amstelveen (waartoe het Amsterdamse Bos officieel behoort). Iedere boom heeft een naam gekregen: 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam.
Om ons jaarlijkse traditionele ritje voor te bereiden, fiets ik vanaf de eerste week van april af en toe langs het park om te kijken of de bloesem al uitkomt. Dat varieert namelijk per jaar. Is het lang koud, dan duurt het ook langer voordat de eerste bloesemknoppen te voorschijn komen. Nu was het ook lang koud, maar de komende dagen wordt het snel warmer, en dan gaat het snel. Ik ben net terug van een rondje fietsen, en verwacht komend weekend een bloesemexplosie. Precies de dag waarop de Sakura, ofwel het Kersenbloesemfeest, wordt gevierd. De Japanners vieren dan de komst van de lente. Het is traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken. Familieleden komen er zelfs speciaal voor over vanuit Japan. Bloemen – en de natuur in het algemeen – hebben in Japan een symbolische betekenis. De kersenbloesem staat voor een nieuw begin, maar verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven.
Komend weekend (waarschijnlijk volgens de traditie aankomende zondag) fietsen wij er dus met ons gezin ook naartoe om er rond te lopen en te picknicken. Ieder jaar weer een bijzonder moment. Dochter Isabel vindt het altijd superleuk om er dan heel veel foto’s te maken, van de mensen en de bloemenpracht. Het levert ieder jaar weer mooie sfeerplaatjes op. En vervelen doet het nooit.