Exploderend vingerhoedskruid

René Alblas

30 mei 2014 .

DOOR: RENÉ ALBLAS
 

Al eerder schreef ik over mijn favoriete wilde bloem hier in de Vogezen: de orchidee. Die is inmiddels helemaal uitgebloeid maar wordt direct opgevolgd door een andere prachtplant: het vingerhoedskruid. De kelkjes van deze plant (de vingerhoedjes) hebben wel iets weg van de bloem van de orchidee.

De vindplek van deze plant maakt haar ook nog eens extra aantrekkelijk. Een open plek in het bos is de ideale omgeving voor het vingerhoedskruid. En wat is er nu mooier dan als knalroze plant te groeien tegen een donkere bosachtergrond?

Nog een pluspunt van deze plant is haar aantrekkelijkheid voor hommels. Het blijft me fascineren als er weer zo’n gezellige dikke zoemer in een vingerhoedje verdwijnt en even later vol stuifmeel weer naar buiten komt..

Maar het meest bijzondere van het vingerhoedskruid ontdekte ik vorig jaar tijdens een Roots-persreis naar het Spaanse Asturië. De natuurgids die mij vergezelde tijdens een aantal wandeltochten kreeg glimmertjes in zijn ogen toen we tegen een aantal vingerhoedskruidplanten aanliepen. “Weet je dat deze bloemen kunnen ontploffen?”, was zijn vraag. Ik dacht dat ik hem niet goed begrepen had, zijn Engels was namelijk niet zo daverend en mijn Spaans nog minder. Maar ‘explosion, like a little bomb’ had ik toch echt goed begrepen. Wat bedoelde hij nou toch? Hij zou het me wel even tonen. De gids haalde voorzichtig een bloemkelk van de plant, kneep vervolgens de bovenkant van de kelk dicht en drukt met een snelle beweging de onderkant van de kelk op zijn pols. “Paf”, hoorden we. Inderdaad, de kelkjes kunnen een “mini-explosie” geven!

Thuis in de Vogezen ben ik het gelijk gaan uitproberen. Het kon tenslotte een specifieke Spaanse knalversie van het vingerhoedskruid zijn. Maar hier in Frankrijk werkt het ook! Later probeerde ik het ook in Nederland en daar zijn de knalletjes ook op te wekken.

Een leuk grapje, dat je natuurlijk met mate moet uitproberen, anders blijft er van die prachtige plant niets over.

De officiële naam is trouwens ‘gewoon vingerhoedskruid’, maar wie wil zo’n bijzondere plant nou ‘gewoon’ noemen?


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bladgroen