Wat een vraag: overleeft een vis een blikseminslag in het water?

Daniël Mulder

29-05-2021 00:00:00

blikseminslag

Lightning in the dark night sky over a lake during summer in Flevoland, The Netherlands

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: overleeft een vis een blikseminslag in het water?

Een blikseminslag in water is gevaarlijk voor ieder levend wezen dat daar in de buurt zit. De elektrische lading van bliksem verspreidt zich snel, vooral aan het wateroppervlak. Vissen die wat dieper in het water zwemmen, raken door de stroom vaak tijdelijk verdoofd. Hoe verder ze zich van het inslagpunt bevinden, hoe minder risico ze lopen.

blikseminslag

Blikseminslag in Flevoland in de zomer. Foto: iStock

Omdat zwemmende mensen zich meestal aan het wateroppervlak bevinden, lopen die nog meer risico. Hoewel nog lang niet alles over blikseminslagen in water bekend is, lijkt een inslag binnen een tiental meters voor mensen vaak fataal te zijn. Maar ook vissen overleven een dergelijk nabije klap niet snel.

Wat een vraag!

Roots beantwoordt maandelijks de leukste natuurvragen van lezers. In de nieuwe Roots van juni lees je onder meer welk dier gaten in het ijs kan maken… Bestel het juninummer hier eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

Nog 3 leuke natuurvragen

Recente Editie

Meer Blog