Help! De gieren zijn in gevaar

René Alblas

22 June 2018 .

Monnikgier

Een tijdje geleden was ik in de Franse streek Baronnies aan de westkant van de Alpen. Op het randje van de Provence met een fantastische mediterrane natuur en een vleugje bergklimaat. Één van de hoogtepunten is de gierenrots bij Remuzat. Deze Rocher de Caire kun je aan de westkant beklimmen via een prima wandelpad. Eenmaal op de top ontdek je dat de oostkant van deze berg een bijna loodrechte rotswand is, en dat is de favoriete plek van maar liefst vier soorten gieren; de vale gier, de monniksgier, de aasgier en de lammergier. De gieren hebben zelf (soms met een beetje hulp) deze verblijfsplek gevonden als uitbreiding van de Pyreneeën. Ik kan daar uren zitten turen naar die imposante vogels die soms op nog geen 15 meter van je af gaan zitten.

Gevaar

Maar er dreigt gevaar voor de gieren. En wel uit onverwachte hoek. Sinds kort is het in een aantal Europese landen (waaronder Spanje en Italië) toegestaan om het geneesmiddel Dyclofenac aan koeien te geven. Bij de mens werkt dit ‘wondermiddel’ prima als pijnstiller en ontstekingsremmer en bij koeien blijkt dat ook zo te werken. Maar voor gieren is dit middel dodelijk! En aangezien de gieren nog wel eens een koeienkadaver verschalken is er reden voor ongerustheid. Eerder is in India en Pakistan de gierenpopulatie bijna uitgeroeid toen daar het geneesmiddel aan koeien werd gegeven. Net op tijd werd de boosdoener van deze gierensterfte ontdekt en het middel is daar nu verboden in de landbouw.

Alle reden om Dyclofenac ook in de Europese landbouw te verbieden. Want die prachtige gieren mogen niet verdwijnen uit Remuzat. En natuurlijk ook niet op andere plekken.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog