Natuurfotografen met een boodschap

René Alblas

13 januari 2017 .

A captive one-month fennec pup offered on sale to the photographer by young man who trapped it in the desert. Tunisia. May 2012

Natuurfotografie is hot. Alleen in Nederland lopen naar schatting al zo’n 400.000 natuurfotografen rond. Dat zijn bijvoorbeeld vrolijke hobbyisten die op zondagmiddag het bos ingaan en daar graag wat mooie plaatjes maken, het zijn ook fanatieke amateurs die ieder vrij uurtje met hun camera in de natuur doorbrengen. En dan zijn er nog de profs; natuurfotografen die het gelukt is om geld te verdienen met hun grootste passie.

Iedere natuurfotograaf -van hobbyist tot prof- heeft zo zijn eigen beweegreden om met dit vak bezig te zijn. Lekker veel buiten kunnen zijn, de schoonheid van de natuur vastleggen, de rust en de stilte, een scoreboard voor alle soorten die je hebt gezien, je eigen creativiteit kwijt kunnen of anderen dingen laten zien die ze nog nooit hebben gezien.

Allemaal prima redenen. Maar voor (semi)professionele natuurfotografen kan dit soms toch te beperkt zijn. “Er gebeuren allemaal vreselijke dingen in de wereld, en ik loop een beetje fluitend door de bossen om wat mooie plaatjes te maken. Zou ik niet iets meer voor de natuur kunnen doen?”, is hun overpeinzing.

Ze komen dan vaak tot de conclusie dat ze hun vak meer in dienst van natuurbehoud willen stellen. Dat kan bijvoorbeeld door onderwerpen te kiezen die een actuele relevantie hebben. Een mooi voorbeeld is Jasper Doest. Als gevestigd (beroemd) natuurfotograaf werd hij zich de afgelopen jaren meer en meer bewust van de verantwoordelijkheid die hij voelt. Een verantwoordelijkheid om ‘iets’ te doen voor de natuur. Zijn recente projecten dragen daarom een boodschap. Hij volgde de ooievaars op hun tocht door Europa en zag dat deze vogels vaak verblijven op Spaanse vuilnisbelten vol met gif en plastic. Met prachtige beelden toont hij enerzijds de schoonheid van deze machtige vogels en anderzijds wat er mis is met onze ‘wegwerpmaatschappij’.

Een ander voorbeeld is Bruno d’Amicis. Hij maakte een fotoserie over de fennek. Dit extreem schattige vosje uit de Sahara wordt op grote schaal mishandeld, door het aan een ketting te leggen en er geld aan te verdienen als toeristenattractie. Met zijn fotoserie wist Bruno heel veel harten te breken voor dit dier, door zowel de schoonheid van het dier in zijn natuurlijke omgeving te laten zien als de erbarmelijke omstandigheden van de kettingfenneks.

Er zijn nog talloze voorbeelden van fotografen met een boodschap. Zoals de Franse fotograaf Vincent Munier die in zijn eigen land een beroemdheid is geworden en die status gebruikt om met populaire natuurfilms bij het ‘gewone publiek’ zijn boodschap over te brengen. En in Nederland heeft Ruben Smit zijn fotocamera ingeruild voor een filmcamera om zijn pleidooi voor de natuur zoveel mogelijk kracht bij te zetten.

Ik geniet van alle soorten natuurfotografie. Voor fotografen die vooral voor de schoonheid gaan (en zich niet zo met de wereld bezig houden) heb ik heel veel waardering. Maar wat is het geweldig als een fotograaf ALLES met zijn foto’s voor elkaar krijgt: mij te laten genieten van de schoonheid, mij de natuur te laten beleven zoals ik die zelf nog nooit heb beleefd en mij tegelijkertijd bewust te maken van een probleem. Bedankt Jasper, Bruno, Vincent, Ruben……

Ooievaars op een Spaanse vuilnisbelt, door Jasper Doest

Een gevangen fennek pup, door Bruno d’Amicis

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...