Op zoek naar de nachtzwaluw, deel 6, Back to basics

admin

24 februari 2015 .

DOOR: RUBEN EVENS

Back to basics, zo kan je onze expeditie naar Ethiopië wel samenvatten. Terug naar de roots van de samenleving. Hier in Ethiopië werd namelijk de eerste mens ontdekt. Ook terug naar de essentie. In het hart van Nechisar National Park hebben we geen elektriciteit, geen gsm-bereik, geen stromend water en uiteraard  geen wifi. Deze blogs kunnen dan ook pas gepubliceerd worden als we weer in de bewoonde wereld zijn. In Campsite “hotsprings” leven we op het ritme van de natuur. Rond zes uur gaat de natuurlijke wekker in de vorm van luid krijsende Geelkeel- en Kuiffrankolijnen, afgelost door het zachte gekakel van de Zwarte Tok.

Tijdens de koelte van de voormiddag verzamelen we nabij rivier Sermale zoveel mogelijk informatie over de biodiversiteit. Bijna dagelijks zetten we enkele mistnetten op om vogels te ringen. Vlinders en libellen worden gefotografeerd. Andere insectengroepen verzamelen we nabij eeuwenoude vijgenbomen om mogelijk nieuwe soorten te identificeren. Tijdens al dit werk houden we ogen en oren natuurlijk open om zoveel mogelijk waarnemingen van vogels en zoogdieren te noteren. Enkele leuke waarnemingen van vogels zijn Afrikaanse Dwergijsvogel, Bruinkeellelvliegenvanger, Klaas’ Koekoek, Witwangtoeraco en de Nerina Trogon.

 

Rond half twaalf stijgt de temperatuur al snel boven de 25 graden. Hoog tijd dus om naar de kampplaats terug te keren. Tot 17.30 uur is de warmte nagenoeg ondraaglijk. Dus gebruiken we deze momenten om onze gegevens te verwerken en het middagmaal klaar te maken. Ondertussen kunnen we onze gedachten wat verzetten met de vele soorten die we rond de kampplaats kunnen vangen: Luipaardschildpad, Roodwang-blauwvink, Waaierstaartraaf, Oranje Bosklauwier, Roze Vuurvink en gestreepte grondeekhoorn.

Om 18u treedt de duisternis razendsnel in, binnen een half uur is het nagenoeg volledig donker. Hoog tijd om ons klaar te maken voor het echte werk: zoogdieren opsporen en nachtzwaluwen vangen. Onze dagen eindigen meestal rond drie uur ‘s nachts. Wanneer we dan in onze tent kruipen gaat dat meestal gepaard met het geluid van brullende leeuwen, lachende hyena’s en krijsende bavianen. Wat we precies doen tijdens de nachten kun je in één van de volgende blogs lezen.

 

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog