Op zoek naar een nachtzwaluw die nog niemand gezien heeft, DEEL 1

René Alblas

18 december 2014 .

HIERBIJ DE EERSTE BIJDRAGE VAN GASTBLOGGER RUBEN EVENS. SAMEN MET ZEVEN ANDERE WETENSCHAPPERS GAAT HIJ OP ZOEK NAAR EEN NACHTZWALUWSOORT DIE NOG NIEMAND OOIT GEVONDEN HEEFT!

DOOR: RUBEN EVENS

Nachtzwaluwen zijn nacht-actief en daarom niet zo makkelijk te spotten. Hun verborgen levenswijze is een bron van inspiratie voor sappige verhalen. Op zwoele zomeravonden produceren ze een vreemd geratel en dat leverde hen de bijnamen zanduil en bruine spintster op. De bijnaam Geitenmelker kregen zij al van Aristoteles, die hen ervan verdacht de uiers van geiten leeg te zuigen. Om hun vee te beschermen, werden nachtzwaluwen daarom door landbouwers levend aan de staldeuren genageld.
Om nachtzwaluwen te bestuderen ben je genoodzaakt over te schakelen naar de nachtmodus, ’s nachts werken en overdag slapen. Samen met mijn collega Eddy doe ik dat iedere zomer. En zo

gaan we helemaal op in het biotoop van de nachtzwaluw. Gedreven door onze grenzeloze passie voor deze vogelsoort en gebruikmakend van de modernste technieken, gaan we op zoek naar antwoorden op eeuwenoude vragen. Tijdens onze nachtelijke tochten zenderen wij de vogels. Dit  geeft ons een unieke kijk op het mysterieuze en interessante leven van nachtzwaluwen.
In 1990 vonden Britse ornithologen de vleugel van een onbekende vogelsoort in Ethiopië. Al snel bleek het om een nieuwe nachtzwaluwsoort te gaan. Een uitdagende zoektocht kon beginnen, maar vijfentwintig jaar na dato heeft men de mythische Caprimulgus solala (vrij vertaald ‘De nachtzwaluw met één vleugel’), nog steeds niet in levenden lijve ontdekt.
Een vreemd toeval en onze kennis over nachtzwaluwen vormde de basis voor wat komen gaat: van 4 januari tot 2 februari 2015 zullen we een team van 6 wetenschappers leiden naar Nechisar National Park in Ethiopië, een moeilijk toegankelijke hoogvlakte waar de nachtzwaluw- die nog nooit iemand in leven heeft gezien- zich schuilhoudt. Tijdens deze uitdagende expeditie kunnen we gedurende één maand onderzoek doen naar insecten, zoogdieren, vogels en uiteraard ook nachtzwaluwen op deze unieke locatie.

En daar, op de Afrikaanse hoogvlakte, hopen we eindelijk een exemplaar van de Caprimulgus solala te ontdekken. Als allereersten van de wereld.  Hoe mooi zou dát zijn!
Benieuwd naar het vervolg? Lees ons volgende nachtzwaluw blog!
Wilt u deze expeditie steunen? Dat kan! Uw financiële bijdrage is meer dan welkom. Het ibannummer van dit expeditieteam is BE33 9730 5977 2646, o.v.v. Tracing Nature. Voor meer informatie, mail naar [email protected].


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog