Roots Natuurfotowedstrijd 2017, een tipje van de sluier

René Alblas

7 April 2017 .

Een record! Voor de Roots Natuurfotowedstrijd 2017 zijn maar liefst 4785 foto’s ingezonden. Het is duidelijk: natuurfotografie is “in” en meer dan ooit.

Al vrij snel na het sluiten van de inzendtermijn is de redactie begonnen met een eerste selectie te maken. Een flinke klus, maar zo leuk! Voor mij is het alweer de 17e keer dat ik deel uitmaak van de Natuurfotowedstrijd-jury. De eerste jaren waren het nog vooral geprinte foto’s en dia’s die werden ingestuurd. Het aantal inzendingen was toen nog zo rond de 2000. Met het oprukken van de digitale fotografie schoot het aantal inzendingen flink omhoog met als topper dus de score van 2017.

Als ik even heel ruw inschat heb ik de afgelopen 17 jaar al zo’n 52.000 inzendingen voor onze jaarlijkse wedstrijd zien langskomen.

En wat zit er weer een hoop kwaliteit bij dit jaar! Op dit moment is het selectieproces nog volop bezig. Eerst moeten we komen tot een selectie van 100 beelden die in de Roots Agenda 2018 gaan komen en daarna (dan is het al juni) komt de volledige jury bijeen (inclusief de fotografen Mart Smit en Bart Heirweg) om de 15 allerbeste foto’s te kiezen. In juli/augustus krijgen de winnaars bericht.

Maar ondanks het vroege stadium ga ik nu alvast een tipje van de sluier oplichten. Op dit moment hebben we de beelden in drie mappen verdeeld: een map “helaas niet”, een map “zeker door naar de agenda” en een map “zou kunnen voor de agenda”. De foto’s in die laatste map gaan nog nader bestudeerd worden voordat ze naar één van de twee andere mappen verhuizen.

Uit deze “zou kunnen” map laat ik hierbij vier beelden zien.Misschien zie je ze straks terug kunnen in de agenda, maar misschien ook niet. We houden het nog lekker even spannend!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog