Stemmen voor het Mooiste Natuurgebied van Nederland?

René Alblas

4 November 2016 .

Deze week werd de winnaar bekend gemaakt van de verkiezing Mooiste Natuurgebied van Nederland. Het verbaasde mij niets dat de Wadden als winnaar uit de bus kwam. De tweede plaats was voor de Veluwe, had ik eerlijk gezegd ook wel verwacht. Van de in totaal 13 genomineerde gebieden was Saba de hekkensluiter, ook niet heel opmerkelijk.

Het strand van Schiermonnikoog, geweldig toch! Foto: Hans van Wijck

Eerlijk gezegd vond ik dit een beetje een niks-verkiezing. Toen de lijst van de 13 genomineerde gebieden bekend werd gemaakt was ik al niet heel enthousiast. In de lijst stonden een aantal nationale parken die nog helemaal niet bestaan, zoals het Van Gogh nationaal park en nationaal park Nieuw Land. Natuurgebieden vergelijken is al een lastige zaak (een beetje appels en peren) maar als daar dan ook nog een paar tekentafelprojecten tussenzitten is een vergelijking wel heel apart.

De Veluwe, ook niet verkeerd, toch? Foto: Franziska Kolm

In totaal zijn er nu 4 winnaars, de derde plaats was voor het nationaal park in oprichting Hollandse Duinen en juryvoorzitter meester Pieter van Vollenhoven mocht ook nog een wildcard uitdelen, die ging naar Haringvliet/De Biesbosch. Dit gebied krijgt net als de andere drie winnaars 300.000 euro. Waarom dit gebied werd toegevoegd aan de winnaars was niet helemaal duidelijk. Het nationaal park Oosterschelde eindigde als 4e in de verkiezing, Haringvliet/De Biesbosch als 5e.

Mijn vraag is: kun je natuurgebieden vergelijken, is het ene mooier dan het andere? En wat is mooi? De Veluwe èn de Wadden hebben een heel speciaal plekje in mijn hart, maar ik kan niet zeggen dat ik de ene mooier vind dan de ander. Sterker nog, ze zijn juist zo mooi omdat ze totaal niet op elkaar lijken. De veelheid aan landschappen maakt Nederland mooi.

Stemmen op natuurgebieden? Ik heb er niks mee. Een kleine 90.000 mensen hebben een stem uitgebracht. Dat is niet heel veel als je het bijvoorbeeld vergelijkt met het aantal leden van Natuurmonumenten, ruim 700.000. Een grappig detail: tijdens de prijsuitreiking in De Wereld Draait Door vertelde de juryvoorzitter dat hij ook niet gestemd had.

Maar 1,2 miljoen extra geld voor de Nederlandse natuur is absoluut mooi meegenomen.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog