Visfeest voor aalscholvers

Paul Bohre

11 January 2020 .

Tijdens een rondje vogelen door de noordkop van Noord-Holland, verbaast redacteur Paul Böhre zich over de gigantische aantallen aalscholvers in en rondom de haven van Medemblik aan het IJsselmeer. Het is daar een groot visfeest voor aalscholvers!

 

De kop van Noord-Holland zit momenteel vol leuke vogelsoorten. Witbuikrotganzen, roodhalsganzen, pestvogels, buffelkopeend, ransuil en niet te vergeten de mega zeldzame kleine regenwulp zie sinds december in de omgeving van Schagen zit. Altijd leuk om een rondje in de noordkop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon, te doen. Maar ook de haven van Nieuwe Zeug en Medemblik zijn altijd een bezoekje waard. Het eerst check ik de laatst genoemde haven.

Visfeest voor aalscholvers

Klein deel van de duizenden aalscholvers in de haven van Medemblik Foto Paul Bohre

 

Visfeest voor aalscholvers

Op het havenhoofd valt het me al op. Ik zie werkelijk overal aalscholvers. Zowel op het IJsselmeer, waar ze met duizenden rusten op twee grote strekdammen bij de Regattahaven. Maar ook in de haven van Medemblik zelf. Het eerste wandel ik langs de Oosterhaven. Daar zwemmen er al honderden. Dan kom ik op de brug tussen de eerste haven en de grote Jachthaven. Wat ik daar zie, heb ik nog nooit eerder in mijn leven waargenomen. Werkelijk duizenden en nog eens duizenden aalscholvers. Het is een groot visfeest voor aalscholvers, daar in de haven.

Visfeest voor aalscholvers

Een deel van de vogels is al in zomerkleed (vogel op de voorgrond). Foto Paul Bohre

 

Broedende bikkel

Ongetwijfeld heeft dit te maken met de tot nu toe zeer zachte winter. Ik ben dan ook benieuwd wat er de komende weken gaat gebeuren, voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat er een strenge vorstperiode aankomt. Gaan de aalscholvers dan alsnog op voedseltrek? We gaan het meemaken. Als ik later over de dijk loop nabij Onderdijk, zie ik aan de overkant van het water in de wilgen en populieren op de eilanden dat er al heel veel nesten van aalscholvers bezet zijn. Aalscholvers zijn bikkels: die zitten in februari al lang en breed op eieren. Hoe koud het ook gaat worden. Op de terugweg passeer ik uiteindelijk de havens van Medemblik weer. Ook ’s middags zijn er nog steeds honderden aalscholvers aan het vissen. Sommige vogels zijn al flink op kleur richting hun fraaie broedkleed. Fantastisch mooi om ze van dichtbij te fotograferen. Een prachtige wandeling ook, vanaf Medemblik langs de Vooroever! Echt een aanrader.

Klik hier voor meer informatie over een mooie vogelwandelroute vanuit Medemblik.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan een van de laatste Roots Vogelmagazines hier.

Check de laatste vogelwaarnemingen op waarneming.nl.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog